Ayşe Erarslan
Direktör
ayse.erarslan@goethe.de
Antropolog, sivil toplum çalışanı ve sosyal girişimci. Diyaloğu ve katılımı teşvik etmek, politika oluşturmak ve uygulamak için yerel, ulusal ve uluslararası paydaşlarla çalışıyor. Sivil toplum alanında topluluk ve insan hakları temelli kültür-sanat çalışmalarını güçlendirmek için iş birlikleri geliştiriyor ve ortak projeler yürütüyor.
Türkiye’de sivil toplum alanında katılımcı, uzman ve yönetici olarak on seneyi aşan bir deneyime sahip olan Ayşe, kültür-sanat üretiminin ve paylaşımının Türkiye’de tüm toplum nezdinde ve ona en çok ihtiyacı olanlar üzerinde iyileştirici ve dönüştürücü gücü olacağına inanıyor. Bu inançla, Goethe-Institut Istanbul’da CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın direktörü olarak görev yapıyor.
Ece Koçak
Hibe Koordinatörü
ece.kocak@goethe.de
Ece, Koç Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat eğitimi gördü. Yüksek lisans derecesini Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünden aldı. Çeşitli gazetecilik, editörlük ve çevirmenlik deneyimlerinin ardından sivil toplum alanına yöneldi. 2019-2021 yılları arasında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nde (MLSA) proje ve iletişim koordinatörü olarak çalıştı; ifade özgürlüğü, haber alma hakkı, dijital özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında yerel ve uluslararası düzeyde hak savunuculuğu yürüttü. Türkiye çapında görülen ifade özgürlüğü davalarında gerçekleşen adil yargılanma hakkı ihlallerinin belgelendiği dava izleme projesinin koordinatörlüğünü üstlendi. Ağustos 2021 - Kasım 2024 arasında ise Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerinin belgelenmesi ve geçmişle yüzleşme alanlarında çalışan Hafıza Merkezi’nde iletişim koordinatörü olarak görev yaptı. 2024 yılı boyunca Hafıza Merkezi’nin yapımcılığını üstlendiği Dargeçit (2024, yön. Berke Baş) belgeselinin iletişimi, etki kampanyası ve yaygınlaştırılması sürecinde görev aldı.
Akademik olarak travma yazını, siyasi şiddetin edebiyattaki temsili, hukuk felsefesi, Ermenice edebiyat ve postkolonyal edebiyat alanlarıyla ilgileniyor. 2020’den bu yana Batı Ermenicesi öğrenen Ece, boş zamanlarında bu alanda çalışmalarına devam ediyor.
Eda Hisarlıoğlu
Hibe Koordinatörü
eda.hisarlioglu@goethe.de
Eda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldıktan sonra Açık Diyalog’un Çağdaş Sanat ve Küratörlük Programı’nı tamamladı. 2016 yılından bu yana çağdaş sanat alanında araştırmacı, sergi yapımcısı ve tasarımcı olarak çeşitli kurum ve sanatçılarla işbirliği yaptı. 2019’dan beri Amsterdam merkezli Failed Architecture platformunun editöryel ekibinde yer alıyor. Kültürel politikalar ve İstanbul’un kültürel altyapısı üzerine çalışmalar yürüterek, Depo ve Kırık’ta çeşitli çalışma grupları ve etkinliklere katkıda bulundu. 2023-2025 yılları arasında Goethe-Institut İstanbul’da Kültür için Alan proje koordinatörü olarak, Uluslararası Dolaşım Programı ve hibe süreçlerinin koordinasyonunu üstlendi. Akademik çalışmalarına Kadir Has Üniversitesi Mimarlık ve Kent Çalışmaları Programı’nda devam eden Eda, yüksek lisans tezini yazıyor.
Elçin Dayanır
Hibe Koordinatörü
elcin.dayanir@goethe.de
Elçin, Galatasaray Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimi aldı, ardından yüksek lisansını aynı üniversitede ve alanda tamamladı. Akademik çalışmalarında erkeklik ve kent sosyolojisi üzerine yoğunlaştı; kültür ve sanatın, toplumsal dinamikleri yeniden üretme ve dönüştürme gücünü “Türkiye Sinemasında Kaybeden Erkek Temsilleri” ve “Sanat Yoluyla Soylulaştırma: Dolapdere Örneği” başlıklı tezlerinde araştırdı.
Akademik çalışmalarının yanı sıra insan hakları örgütlerinde yürüttüğü gönüllü ve profesyonel çalışmaları neticesinde uzmanlaştı. Hrant Dink Vakfı’nda, ayrımcı söylemlerle mücadele eden projelerde çalışarak diyalog alanları kurulmasına katkı sağladı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda da proje koordinatörü olarak, ağır ve ciddi insan hakları ihlallerinin yol açtığı bireysel ve toplumsal travmaların onarımı, hesap verebilirliğin sağlanması ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi için ulusal ve uluslararası düzeylerde sürdürülen çalışmalarda 2021-2025 yılları arasında görev aldı.
Gaye Önen
Kapasite ve Ağ Geliştirme Koordinatörü
gaye.onen@goethe.de
Gaye Önen, Marmara Üniversitesi'nde Fransızca dilinde Kamu Yönetimi eğitimi aldı, yüksek lisans eğitimlerini Paris'te EHESS'te Karşılaştırmalı Hukuk Teorisi ve Paris 8 Üniversitesi'nde Avrupa Birliği Çalışmaları alanlarında tamamladı. Üçüncü yüksek lisans derecesini Varşova'da Avrupa Koleji'nde Avrupa Birliği Komşuluk İlişkileri üzerine yaptı.
2021-2025 yılları arasında Brüksel merkezli, hak odaklı inisiyatiflere ve projelere finansal destek sağlayan bir kuruluşta önce Hibe Asistanı, ardından Hibe Danışmanı olarak görev yaptı. Bu süre zarfında, kültürel diyaloğu, ifade özgürlüğünü ve demokratik süreçleri destekleyerek Türkiye'deki kültürel altyapının güçlenmesine katkıda bulunan projeleri değerlendirirken, aynı zamanda hak odaklı kültür ve sanat inisiyatiflerinin finansal kapasitelerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Danışmanlık görevine devam ederken, 2022’den itibaren Türkiye'ye dönerek sağlık odaklı bir insani yardım kuruluşunda Hibe Sorumlusu olarak çalıştı.
Akademik çalışmaları AB-Türkiye göç yönetimi üzerine yoğunlaşan Önen, sivil toplum alanında özellikle göçmen ve yerel toplulukların bir araya getirilmesi, göçmen ve mülteci topluluklarına yönelik hak ihlallerinin azaltılması ve sosyal uyumlarının artırılması konularında Paris, İstanbul ve Brüksel'de birçok inisiyatifte gönüllü olarak yer aldı.
Lena Alpozan
İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü
lena.alpozan@goethe.de
Lena Alpozan, program kürasyonu, sanat yönetimi ve uluslararası kültürel değişim alanlarında uzmanlaşmış, geniş deneyime sahip bir kültür yöneticisi. Mart 2023 - Şubat 2025 tarihleri arasında Tarabya Kültür Akademisi’nin Sanat Direktörü olarak görev yaptı, residans programını yönetti, bütçeleri denetledi ve Alman Büyükelçiliği gibi kilit paydaşlarla stratejik iş birlikleri geliştirdi. Aynı zamanda izleme ve değerlendirme süreçlerinde güçlü bir deneyime sahip olan Lena, projelerin ilerleyişini takip etmek, sonuçları raporlamak ve hedeflerin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlamak konularında aktif rol üstlendi.
2017 - 2022 yılları arasında Goethe-Institut İstanbul'da kültürel projeleri koordine etti, özellikle iletişim, eski konuk sanatçılarla ağ geliştirme ve disiplinlerarası programlar alanlarında çalışmalar yürüttü. Öncesinde, telc GmbH’de Kalite Yöneticisi olarak sınav süreçlerinde kalite kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi ve kalite yönetim departmanının yeniden yapılandırılması sürecinde ekibiyle birlikte önemli bir rol üstlendi.
Lena, Alman Dili ve Edebiyatı, Sanat Tarihi ve Türkoloji alanlarında yüksek lisans derecesine sahip ve Almanca, İngilizce ve Türkçe dillerine ileri seviyede hakim. Uluslararası iş birlikleri geliştirme ve sürdürülebilir kültürel ağlar oluşturma konusunda kapsamlı bir yetkinliğe sahip.
Leyla Gümüş
Finans Koordinatörü
leyla.gumus@goethe.de
Leyla, Almanya Bonn Üniversitesi’nde (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität) Asya ve Kültür Bilimleri okuduktan sonra Erasmus+ programıyla İstanbul’a gelerek İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde eğitim gördü. 2018 yılında UNESCO-UNEVOC International Centre Bonn’da stajyerlik yaparken UNEVOC TVET Öğrenme Forumu ve TVET Liderlik Programı gibi organizasyonlarda aktif rol aldı. 2018–2020 yılları arasında Almanya’nın önde gelen gönüllülük yapılanması Senior Expert Service’in (SES) Moğolistan hibe programlarında çalıştı. Eş zamanlı olarak Bonn Üniversitesi’nde Almanca öğretmenliği ve Köln Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nda proje müdürlüğü eğitimi aldı. Leyla, Beethoven’ın memleketi Bonn’da klasik müzik konserlerine katılmayı, dünya mutfaklarını keşfetmeyi ve dünyayı gezmeyi çok seviyor.
Üstüngel İnanç
İletişim Koordinatörü
uestungel.inanc@goethe.de
Üstüngel, İstanbul Üniversitesi’nde Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği eğitimi gördü. 1995–2010 arasında Tiyatro Festivali, İstanbul Bienali ve Medya İlişkileri departmanları başta olmak üzere İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda çalıştı. 1998 ve 1999’da Mediterranea - Seramikte Gelenek ve Çağdaşlık, Önermeler, İskorpit gibi uluslararası sergilerde görev aldı. 2007–2009 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nun koordinatörlüğünü ve aynı yıllarda İKSV'nin yurtdışı projelerinin liderliğini yaptı. 2010–2015 arasında Rampa’da basın ve halkla ilişkiler sorumlusu, 2015–2020 arasında Arter’de medya ve pazarlama koordinatörü olarak çalıştı.
Perdeci (AÇOK 1992), Benim Arkadaşım Yok (İstanbul Devlet Tiyatrosu 1992), Bahara Uyanış (Tiyatrokare 1994), Kurbağa Öyküleri (BİLSAK 1999) ve Pamuk Tarlaları (Bagaj 2001) isimli gösterilerde oyunculuk yaptı.
Üstüngel, tutkulu bir çağdaş sanat ve opera izleyicisi. Ajda isimli bir kedisi var.