Desteklenen Projeler Açıklandı
Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın, Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı birinci açık çağrı döneminde destekleyeceği projeler belli oldu. Türkiye genelinde merkeziyetçi olmayan bir etkileşimi ve ağ oluşturmayı teşvik eden Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı’nın amacı, şehirlerarası büyük ölçekli projelerin uygulanması ve farklı şehirlerden kültürel aktörlerin bu projelere dahil edilmesidir.
30 Ağustos – 25 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleşen açık çağrıya toplam 49 başvuru yapıldı. Başvurular, öncelikle CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı proje ekibi, daha sonra Goethe-Institut Istanbul’dan CultureCIVIC Direktörü Ayşe Utku Erarslan’ın jüri oturum başkanlığında, Avrupa Birliği TACSO 3 Projesi Türkiye Ülke Koordinatörü Özge Konuralp ve TESEV İyi Yönetişim Danışmanı Fikret Toksöz tarafından değerlendirilerek destek verilecek projeler belirlendi.
Desteklenen Projeler
Liste proje adı, yürütücü kurum/kişi ve faaliyet yerini içerir, proje adına göre alfabetik olarak hazırlanmıştır.
- 11. Pembe Hayat KuirFest
Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği
Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir - Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı
Adalar Vakfı
Adalar/İstanbul, Çanakkale, Marmara ve Avşa Adaları/Balıkesir - KONSERVE-Kentler Arası Sanatçı Değişim ve Misafirlik Programı Ağı
Teos Kültür Sanat Derneği
Bergama/İzmir, Nilüfer/Bursa, Ayvacık/Çanakkale
Gelecek Açık Çağrılar
Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında başvuruda bulunan projeler değerlendirilirken hak temelli faaliyetleri destekleyen; farklı etnik, dinî, dilsel geçmişe sahip aktörleri bir araya getiren; cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ hakları, sosyal uyum, insan hakları, ifade özgürlüğü ve çocuk hakları gibi konulara odaklanan faaliyetlere öncelik veriliyor.
Hibe programları, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme” ve “Sanatsal Üretim” başlıklı farklı ihtiyaçlara yönelik dört farklı kategoride sanatçılara, kültür profesyonellerine, kültür kurumlarına destek sağlıyor. Program kapsamında toplam 14 açık çağrı yapılarak Mart 2025’e kadar 200’ün üzerinde projeye 1.6 Milyon Avro’yu aşkın destek sağlanacak.
Önümüzdeki dönemde, Sanatsal Üretim Fonu için gerçekleştirilecek ilk açık çağrı Ocak 2022’de ve Yerel Projeler Hibe Programı için ikinci açık çağrı Şubat 2022’de yapılacak.