AÇIK ÇAĞRI #1 PROJE #47
PERFORMATIF TOPRAK YAPI HEYKEL
Proje Süreci ve
Pişirim Etkinliği
Performatif Toprak Yapı Heykel projesi kapsamında Onur Fındık, Uşak iline bağlı Sivaslı ilçesinin Selçikler beldesinde bulunan kil yataklarından elde edilen malzeme ile toprak bir heykel inşa etti ve sonrasında bu heykelin pişirim etkinliğini gerçekleştirdi. Bu süreçte kil şekillendirme, yapı inşâ teknikleri, heykelin etrafındaki kerpiç fırın ve pişirim geleneksel yöntemlere dayalı olarak uygulandı. Bu doğrultuda proje, ilkel dürtüleri fiziki ve mental çalışma yoluyla ortaya çıkararak, doğa içinde bir canlı türü olan insanın soyut ve somut kültürel eylemine dayanan maddi kültür nesnesinin özünü deneyimlemeyi hedefledi.
7000 yıllık bir geçmişe sahip olan bölge, başta Sebaste Antik Kenti'ne ev sahipliği yapması ve bunun yanında geleneksel çömlekçilik ve kerpiç faaliyetlerinin sürdürülmesi sebebiyle seçildi. Proje, Sebaste Antik Kenti Kazısı yetkilileri Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Taştemür (videoda sunum yapan kişi) ve Doç. Dr. Münteha Dinç ile koordineli bir şekilde ilerledi. Proje süreci deneysel arkeoloji bağlamında şekillendi. Bunun yanında yerel belediyenin ve kurumların sağlamış oldukları desteklerle bölgede ilk kez bu tür bir sanatsal etkinlik gerçekleştirilmiş oldu. Dolayısıyla bu proje kurumlar arası işbirliği ve bölgenin tanıtım faaliyetleri açısından gelecekte gerçekleşebilecek kültürel etkinlikler için de bir örnek oluşturdu. Aynı zamanda bu proje vasıtasıyla bölge halkı da çağdaş sanatla tanıştı.
Pişirim etkinliğini takiben heykelin etrafına inşâ edilen geçici kerpiç fırın kaldırılacak. Heykel, Sebaste Antik Kenti'nde ilerleyen süreçte oluşturulacak olan arkeoparkta (açık hava müzesi) kalıcı olarak sergilenecek. O zamana kadar heykel güvenli bir alanda muhafaza edilecek.