Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN
YEREL PROJELER HİBE PROGRAMI
AÇIK ÇAĞRI #5
PROJE #177
SYMPOSIA DADIA

Symposia Dadia’nın son oturumu Symposium Aphrodite Knidia 18 Mayıs’ta!

Bu haber 14 Mayıs 2024'te www.datcahavadis.com'da yayınlanmıştır.

Symposia Dadia, Knidos ve Datça’da başta kadın olmak üzere görünmeyen değerleri sanat aracılığı ile görünür kılmaya katkı sağlamak üzere projelendirilmiştir. Elbruz Denge’ye ait Revisibility: Datça Aphrodite Projesinin bir alt çalışmasıdır. Çalışma, AB destekli CultureCIVIC: Kültür ve Sanat Programı tarafından hibe almaya hak kazanmıştır. Symposia Dadia projesinde iki temel faaliyet bulunmaktadır. Birincisi, 1970’lerde yarımadada gerçekleşen Knidos festivalleri ruhunu yeniden canlandırmayı hedeflemektedir. İkincisi ise 3 oturumdan oluşan bir symposia dizisi gerçekleştirmektir. Bunlardan “Knidia” adlı ilk oturum 9 Mart 2024, ikincisi olan “Aphrodite” 20 Nisan’da yapılmıştır. 18 Mayıs 2024 tarihinde yine Hızırşah Kültür Evinde gerçekleşecek son sempozyumun konusu ise ‘’Symposium Aphrodite Knidia’’. 

Aphrodite Knidia oturumu, Datça Flüt Topluluğunun güne özel hazırladığı flüt konseri programı ile başlayacak. İlk konuşmacı olan Prof. Dr.  Christine Bruns-Özgan,  “Knidos Aphroditesi: Seks sembolü mü yoksa modern kadının ön örneği mi?” başlıklı sunumunu yapıyor. Knidos Kazı ve Araştırmalarında 30 yıllık bir emeği olan Sayın Bruns-Özgan halen burada çalışmaya devam etmektedir. Sunumunda, Praksiteles’in Knidos Aphroditesi’ini yaparken aldığı ilham ve aklına gelen fikirler, sanatçının vermek istediği mesajlar ve döneminden günümüze kadar sanatta bu kadar çok etki yaratan heykelin o dönem koşullarında Knidos’ta ne gibi etkilere sebep olduğuna değinecek. 

Diğer konuşmacı ise, Revisibilitiy: Datça Aphrodite adlı kültür sanat projesinin sahibi heykeltraş Elbruz Denge olacak. Elbruz Denge, Datça’da yaşayan ve 25 yıldan beri kendisini heykeline teslim etmiş bir sanatçıdır. “Kasabanın heykeli” başlıklı sunumuyla, heykelin hayatımızdaki yeri ve anlamı, Knidos Afroditi Projesi kapsamında yapacağı Knidos Afroditi heykeli kendisine nasıl ilham oldu, beraberinde gelen kadın konusu ve erkek sorunu hakkındaki fikirleri neydi gibi pek çok soruya cevap bulacağımız bir sempozyum gerçekleşecek.

Etkinlik bitiminde Hızırşah Kültür Evi’nin yanında bulunan Özemek İpek atölyesinde Murat Erdönmez’in Datça’nın unutulan yemeklerinden, Özlem Görgülü’nün ise geleneksel şıra ve şerbetlerden ilhamla hazırladıkları şaraplı ikramla ‘asıl symposia’ gerçekleşecek.

Bu oturumla birlikte Symposia Dadia Projesi kapsamında sempozyumların tamamlandığını açıklayan Proje koordinatörü Deniz Kırımsoy Denge, ‘’Elbette çalışmalarımız burada bitmedi. Ayrıca Sempozyumlarda gerçekleşen konuşmaların her biri kitaplaştırılacak. Yayının Haziran’da gerçekleşmesini planladık. Aynı proje kapsamında bir zamanların Knidos festivalleri ruhunu canlandırmak üzere yaptığımız çalışmalar da Haziran 15’e kadar sürecek. Revisibility: Datça Aphrodite Projesi’nin diğer çalışmaları da sürüyor” ifadelerinde bulundu. Kırımsoy Denge, tüm Datça halkını 18 Mayıs’ta saat 15:00 ve 17:30 arası gerçekleşecek ‘’symposium”a davet ediyor. 

Web: delbruz.art

Bu sayfa 17 Mayıs 2024 tarihinde yayına alındı.