Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Ali Rıza Bey Konağı’ndan Bir Sanat Mekânına

Şubat 2022 - Şubat 2023
ARTVİN

Ali Rıza Bey Konağı’ndan Bir Sanat Mekânına projesi ile, birinci derece tarihi eser olarak Erzurum Anıtlar Kurulu’na kayıtlı olan 274 yıllık Ali Rıza Bey Konağı, NOVELİ adında çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapan bir sanat mekânı olarak kapılarını gençlere, çocuklara ve tüm bireylere açtı. Noveli, kaybolmaya yüz tutmuş binlerce yıllık bir dil olan Lazca’da iz anlamına geliyor. Bu proje, Ali Rıza Bey Konağı’nın üç asıra yaklaşan ömürüne canlı seslerle ömür katmayı ve yıllardır kaybolmadan günümüze ulaşmış kültürel “iz”leri devam ettirmek amacıyla yola çıktı.

Ali Rıza Bey Konağı’ndan Bir Sanat Mekânına projesi kapsamında Noveli Sanat Mekânı’nın ilk atölyeleri, bölgede aktif olarak konuşulan dillerde (Lazca, Hemşince, Gürcüce başta olmak üzere) düzenlenecek çocuk korosu,  tiyatro ve dans çalışmaları ile başladı. Mekânda düzenlenen atölyelerin bilim, sanat, oyun, ekoloji, spor, matematik, üretim, peyzaj, drama, dikiş, örgü, tasarım, tiyatro, müzik, geometri, mimari, gezi, doğa, kuş gözlemi, geri dönüşüm, dans ve mutfak gibi yaşama dair her alana dair olması hedeflendi. 

Noveli Sanat Mekânı, başta çocuklar olmak üzere tüm bireylerin kendi ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olarak, öğrenme isteklerine, meraklarına, becerilerine ve bireysel farklılıklarına saygı gösteren bir anlayışı sahipleniyor. Noveli Sanat Mekânı için sanat, belirli saatlerde belirli öğreticilerden öğrenilen bir şey değil; aksine sanat yaşamın her anında ve alanında keşfedilen ve haz veren bir sürece yayılıyor. Noveli Sanat Mekânı’nda geçirilen her zaman dilimi öğrenmeye, soru sormaya, gözlem ve araştırma yapmaya açık olmak anlamına geliyor.

Fotoğraflar Ali Rıza Bey Konağı
Tüm fotoğraflar: Mümtaz Ural

Ali Rıza Bey Konağı’nın Bir Sanat Mekanına Dönüşümü projesi, Doğu Karadeniz’de kültür alanında yaptığı derlemeler ve sanat organizasyonları ile tanınan Sevilay Refika Kadıoğlu ve takım arkadaşları Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin de gönüllüleri olan sanatçılar Tamer ve Caner Karataş ile birlikte hayata geçiriliyor.

Sevilay Refika Kadıoğlu

Memur bir anne babanın çocuğu olarak Gölcük’te doğan Sevilay Refika Kadıoğlu, memleketi olan Rize'nin Fındıklı ilçesine yaz aylarındaki seyahatler sırasında kültürünü tanımaya çalıştı, büyüklerinden anadili lazcayı duydu. Turizmci olarak İstanbul'da uzun yıllar çalıştıktan sonra Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı ve on yıl sürecek olan Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali’ni başlattı ve koordinatörlüğünü üstlendi. Gola çatısı altında doğa kültürü, geleneksel yaşam pratikleri, müzik, dans gibi konularda yaptığı araştırmalar ve yürüttüğü projeler doğaya daha fazla yaklaşmasına, çocukken tanımlayamadığı anadilinin dünya üzerindeki karşılığını bulmasına aracılık etti. Türkiye’de ve Gürcistan’da geleneksel laz müziği ve dansı derlemelerine katıldı. 2011 yılında “Ar Lazi Oxorca/Bir Laz Kadını" albümünü Eka adıyla yaptı. Sevilay Refika Kadıoğlu, binlerce yıllık otokton Laz halkının dili olan Lazcanın içerdiği kadim bilginin peşinden gitmeye, doğa ve insan ile alakalı konularda düşünmeye, olanı biteni anlamaya, biriktirdiklerini çeşitli atölyeler ve etkinliklerde paylaşmaya devam eden bir informans sanatçısı.

Tamer ve Caner Karataş

1986 yılında Rize’nin Fındıklı ilçesinde ikiz olarak doğan Tamer ve Caner Karataş, fotoğraf sanatçısı bir babanın oğlu olarak, harika bir köyde dünyaya gelmenin avantajlarını eğitim ve meslek alanında yaptıkları çalışmalarda yaşıyorlar. Karataş kardeşler yurt genelinde ve yerelde çeşitli basın yayın organlarında görev aldıktan sonra asıl meslekleri olan tiyatro oyunculuğu ile birlikte sahne sanatları gösterilerinde yer aldılar. Katıldıkları festivallere sahne yönetmenliğinden sunuculuğa, çocuk atölyelerinden danslara ve nihayetinde sanat performanslarıyla enerji kattılar. Çeşitli toplumsal konularda farkındalık yaratmak için hazırlamış oldukları video çalışmalarını sosyal medya sayfalarında yayınlayarak yüksek izlenme oranlarına ulaştılar. Bu videolarda kadına yönelik şiddet, madde bağımlılığı, çocuk gelinler, hayvan hakları, eğitim ve öğretim farkındalığı gibi konulara değindiler.

Bu sayfa 2 Mart 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 4 Mart 2022