Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Belki Şehre Bir Film Gelir

Aralık 2021 – Aralık 2022
BİTLİS

Belki Şehre Bir Film Gelir projesi, sinemaya ulaşma imkânı olmayan çocuklara gezici yolla sinema deneyimi yaşatmayı amaçladı ve öncelikli olarak Bitlis'in köyleri ile yatılı bölge okullarında okuyan çocuklara ulaşmayı hedefine aldı. Yönetmenliğini Pete Docter’in yaptığı Ters Yüz adlı animasyon filminin gösterildiği etkinlikler, köy okullarında ve yaz aylarında köy meydanlarında ailelerin de katılabileceği daha geniş kitlelere ulaşacak şekilde organize edildi.

Proje boyunca gösterilen Ters Yüz filmi, baş kahramanı Riley’nin aklının içinde gezinir ve iç dünyamızda sorunlarla baş etme biçimimize dair bir hikâye anlatır. Riley'nin zihninde neşe, üzüntü, korku, öfke ve tiksinti olmak üzere beş temel duygu yaşamaktadır. Ayrıca Riley'in zihninde hayatındaki önemli zamanları temsil eden neşeli hatıralardan oluşan ''çekirdek anılar'' vardır. Her çekirdek hatıra Riley'in kişiliğini güçlendirir ve onu çevresiyle barışık bir birey haline getirir.

Bu anlamda Belki Şehre Bir Film Gelir projesi, çocuklara kendilerini tanımaya yönelik küçük bir pencere açarken filmdeki gibi bir “çekirdek anı” oluşturmayı hedefledi. Proje, film gösterimlerinden sonra, klinik psikolog Nuray Yılmaz'ın danışmanlığında hazırlanan grup etkinlikleriyle, çocukları etkin katılıma yönlendirmeyi ve oyunlar yoluyla deneyimlerini daha eğlenceli hale getirmeyi amaçladı. Belki Şehre Bir Film Gelir, çocuklara götürülen bir sinema projesi olduğu kadar proje uygulama sürecinin de bir belgesel olarak filme aktarılacağı uzun soluklu bir proje.

Belki Şehre Bir Film Gelir kapsamında gösterilecek Ters Yüz isimli filmden tanıtım fotoğrafı

Sidar İnan

Bitlis'te doğan Sidar İnan, eğitim hayatına İstanbul'da başladı ve Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okurken Ali Poyrazoğlu'ndan oyunculuk eğitimi almaya başladı. İki yıl boyunca İzmir Sanat Tiyatrosu kadrosunda çeşitli oyunlarda görev aldı. Devlet Tiyatrosu ve İstanbul Şehir Tiyatrolarında çeşitli sahne çalışmalarına katıldı.

İlk deneysel kısa belgesel filmi Siyah Keklik'i kendi köyünde çekti ve film Cannes Film Festivali Short Film Corner seçkisinde yer aldı. 2011'den sonra belgesel çalışmalarına yoğunlaşan İnan, sırasıyla Teller, Derman ve Patronsuzlar belgesellerini çekti. Kısa belgeselleri ulusal ve Uluslararası festivallerde yer aldı. Yemen, Almanya, Fransa ve Ermenistan'da çeşitli belgesel film çalışmaları yürüttü. 2016 ve 2017 yıllarında Eurasiadoc'tan kazandığı bursla Galatasaray Üniversitesi’nde Fransız yönetmen ve yapımcı Samuel Aubin'den dersler aldı. Çekimine 2015 yılında başladığı Rüzgâr Tayı adlı ilk uzun metraj belgesel sinema filmi Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Yeni Film Fonu, Antalya Altın Portakal Film Festivali, CNC Fransa'dan yapım destek ödülleri aldı. Dünya prömiyerini SEEFEST, Los Angeles, Amerika'da yapan Rüzgâr Tayı, Türkiye prömiyerini Antalya Altın Portakal Film Festivalinde gerçekleştirdi. Son olarak İstanbul Film Festivalinde gösterilen film, festivalden ödül alan filmler arasında yer aldı.

Bu sayfa 10 Ocak 2022 tarihinde yayına alındı.