Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Beton, Ot ve Diğerleri

Aralık 2023 - Kasım 2024
DÜZCE, SAKARYA

“Beton, Ot ve Diğerleri” isimli proje; Sakarya’nın Karasu ilçesinde karşılaşılan ve “Korugan” adı verilen; savaş zamanı saldırı anında kendi bölgesini özellikle tank ve uçak bombardımanına karşı korumak için inşa edilen, ana malzemesi demir ve beton olan savunma yapısına dayanmaktadır. Proje; insan yapımı koruganlardan yola çıkarak doğadaki çamur, ot, sarmaşık, tüy ve kâğıt gibi maddeler kullanılarak oluşturulmuş hayvan yapımı koruganlara (yuva) uzanmayı ve koruganların savaşla ilişkili algısını ters yüz etmeyi amaçlamaktadır. Yeni bir hafıza ve farkındalık sunmayı ön gören proje; öğretilen tarih bilgisini sanatsal bir dille yeniden ortaya koymayı ve tarihe başka bir çerçeveden bakabilmenin olanaklarını düşünmeyi önermektedir. Bu bağlamda, insan yapımı koruganlar ile hayvan yapımı koruganlar arasındaki bağlar ve bu yapıların bugün bize neler söyledikleri üzerine düşünme, hayvanların yuvalarını kurarken yaşanan inşa sürecine tanıklık etme projenin bir diğer ayağını oluşturmaktadır. Bu noktada çalışma, Peter Wohlleben’in “Hayvanların Gizli Yaşamı” adlı kitabındaki “…duygular dağarcığının tamamı sadece biz insanlara mı mahsus?” sorusunun izinden gidecektir. Tarih, doğa ve bilim arasındaki bağıntıları koruganlar ve bu bölgelerdeki ormanlık alanlarda inşa edilmiş hayvan yuvaları üzerinden sürmeyi amaçlayan proje disiplinler arası ve araştırma temelli bir sanat projesi ortaya koymayı hedefliyor.

Zehra Seda Boztunalı

Zehra Seda Boztunalı (1988, Burdur), Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu (2011). Yüksek Lisansını Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı, Yüksek Lisans Programı’nda tamamladı (2014). Sanatta Yeterliğini aynı Enstitü’nün Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı, Sanatta Yeterlik Programı’nda tamamladı (2023). Boztunalı; resim, çizim ve mekâna-özgü (site-specific) yerleştirme gibi birden fazla alanda, çocukluk döneminde yaşadığı kayıptan hareketle hafıza, ölüm, yas, sağaltım ve otobiyografi kavramları üzerine yoğunlaşmaktadır. Arka Bahçemdekiler (2017) ve Sinerji (2015) isimli 2 kişisel sergi açtı. 2022’de “Genç Sanat: 8. Güncel Sanat Proje Yarışması Mansiyon Ödülü”nü kazandı. Katıldığı grup sergileri arasında Retrospect: Decommissioned Works (2023); Back of An Envelope (2022); Art Matters 5- Open Call Competition (2022); Light of Day: Rejects Reconsidered (2022); lump it: An Online Open Call (2021); Türk Eczacıları Birliği 60. Yıl Resim Yarışması (2016); Nuri İyem Resim Ödülü (2016); 35. Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması (2016) ve Genç Sanat: 2. Güncel Sanat Proje Yarışması (2016) bulunuyor. Çalışmalarını Düzce’deki kişisel atölyesinde sürdürmekte, Düzce Üniversitesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Resim Bölümü’nde görev yapmaktadır.

Bağlantılar:

https://www.instagram.com/zehrasedaboztunali_ 

Gri Balıkçıl Yuvaları, Darıcı Mahallesi / DÜZCE
Fotoğraf: Zehra Seda Boztunalı
17 Mart 2024

Bu sayfa 8 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.