Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Dokuyu Dinlemek

Haziran 2022 - Mayıs 2023
İstanbul

Bu proje sesi ve işitsel olanı merkeze alarak kadın konfeksiyon işçilerinin gündelik yaşamına ve çalışırken içinde bulundukları ses atmosferinin kendisine kulak kabartıyor. Konfeksiyon sektöründe çalışanların yüzde ellisinden fazlasını oluşturan 17-34 yaş aralığındaki genç kadınlar cinsiyet eşitsizliğinin yanı sıra ucuz, güvencesiz ve örgütsüz emeğin yarattığı pek çok sorunla yüzleşmek zorunda.

Proje, konfeksiyon sektöründeki kadınların çalışma alanlarında işittikleri sesle birlikte bu kadınların ses ve sözlerini de dinlemeyi odağına alarak tüm bu sesler üzerinden işitsel bir kompozisyon oluşturulmasını hedefledi. Görüşme yapılan kişilerin sesleri ve sözlerini dinlemek ve içinde bulundukları çalışma ortamının seslerini, bu seslere nasıl iştirak ettikleri ya da duymazdan geldikleri üretilen iş bağlamında önemli bir yerde durmakta.

Konfeksiyon işçilerinin ucuz, güvencesiz ve örgütsüz emeğe karşı yürüttüğü mücadelenin bir parçası olmak, kişilerin hak mücadelelerini özgürce ifade edebilmeleri için bir mecra oluşturmak bu projenin köşe taşlarından birini oluşturdu. Aynı zamanda toplanan sesler aracılığıyla üretilecek ses işinin mekânı ve kişileri aşarak hoparlörümsü bir etkiyle dışa açılması deneyimleyenler açısından da yeni karşılaşmalar ve tecrübelere olanak tanıması hedeflendi.

Ilgın Hancıoğlu

Çisel Karacebe

Çisel Karacebe Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji lisans programının ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans programına başladı. Yüksek lisans eğitimi süresince gündelik işitsel deneyimlerini esas alarak ses, müzik ve gürültü gibi kavramlar üzerine düşünmeye başladı ve İstanbul’un Balat bölgesinde şehir sesleri ve aidiyet hissi arasındaki ilişkiyi incelediği bir tez yazdı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri ve Mekânda Adalet Derneği desteğiyle İstanbul’un Kurtuluş semtinin işitsel peyzajına ve semt sakinlerinin sessel deneyimine odaklanılan çalışmada araştırmacı olarak yer aldı. Benim Şehrim Benim Sesim Projesi kapsamında Dolapdere’de yaptığı ses yürüyüşlerinden elde ettiği işitsel materyalleri manipüle ederek bir kompozisyon oluşturdu. Karacebe, ses çalışmaları ve üretimlerine farklı projeler kapsamında devam ediyor ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümü doktora programında eğitimini sürdürüyor.

Bu sayfa 1 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.