Fata Morgana
1 Haziran - 30 Ağustos 2023
ORDU
Hollandalı ressam Hieronymus Bosch'un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı triptik tablo olan Dünyevi Zevkler Bahçesi'nin birinci panosunda (sol) Adem ile Havva harikulâde hayvanlar eşliğinde cennette tasvir edilir. Bu cennet tasvirinde her şey resmin merkezinde bulunan küçük bir göl ve gölün ortasında ise doğanın adeta organik bir parçasıymışçasına yengeç, istiridye kabuğu ve bitkilerden oluşan pembe renkli hayali bir çeşme yer alır.
Bu resimde tasvir edilen cennette yaşanan bir çok şeyin bu çeşme çevresinde gerçekleşmesi Alper Aydın için güçlü bir kaynak oluştuyor. Sanatçı, bu çeşmenin aynısını Ordu'da Yason burnu sahilindeki içi deniz suyu ile dolu antik bir taşocağının ortasında yeniden inşa ederek, insanlar için bir buluşma, tartışma ve dünya hâletiruhiyesi üzerine konuşma alanı yaratmayı planlıyor. Aydın, aynı zamanda, Bosch'un hayal gücü yoluyla iki boyutlu düzlemde kalmış bir tasarım olan çeşmeyi gerçek anlamda hayata geçirip, işlev kazandırarak, doğa, hayvanlar ve insanlar bağlamında bu çeşmeyi algılamanın yolunu açıyor. Böylece çok yaratıcı bir hayal dünyasının ürünü olan bu imge gerçek bir çeşme olarak dünyada gerçekleştirilmiş olur.
Alper Aydın
1989’da Ordu’da doğan Alper Aydın, Ordu Güzel Sanatlar Lisesi’nden sonra Ankara Gazi Üniversitesi Resim Öğretmenliği Heykel ana sanat dalından mezun oldu. 2010 yılında Erasmus programıyla İtalya’da heykel, video ve performans üzerine eğitim aldı. “Türkiye’de Yeryüzü Sanatı” başlıklı teziyle Gazi Üniversitesi’ndeki yüksek lisans eğitiminin ardından 2019 yılında “Performans Olarak Beden ve Doğa Diyaloğu” başlıklı teziyle Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Çalışmalarında içinde bulunduğu çevrenin fiziki koşulları ve doğanın kendine has akışını araştıran sanatçı, fotoğraf, heykel, yerleştirme, performans ve doğal malzemelerle yapılmış geçici düzenlemeler ile araziye müdahalelerde bulunuyor. Doğada gözlemleme, toplama veya yeni formlar ekleyerek bulunduğu yeri dönüştürme yoluyla geçici izler bırakıyor.
Katıldığı sergiler arasında "Yok Olmadan" İstanbul Modern (2016); “İyi Bir Komşu”, 15. İstanbul Bienali (2017); “Dünyadan Çıkış Yolları”, Cappadox Çağdaş Sanat Sergileri (2017); "Günün Sonunda" OMM (2020) yer alıyor. Daha önce Paris’teki Cité des Arts’ın üç aylık misafir sanatçı programına katılan Aydın, SAHA Studio konuğu olarak 6 ay İstanbul'da üretimde bulunmuş, 2021 Ocak – Haziran ayları arasında Berlin, ZK/U misafir sanatçı programı kapsamında üretim yapmıştır.
Bu sayfa 1 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 17 Kasım 2024