Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Giulio’nun Rüyası

Ocak - Kasım 2023
İZMİR

 Giulio’nun Rüyası, İzmir Domeniken Kilisesi (Santissimo Rosario Kilisesi) rahiplerinden Padre Giulio’nun 1964-2001 yılları arasında Urla’da çocuklar için hayata geçirdiği yaz kampına odaklanan bir yakın tarih araştırması ve belgesel film projesidir.

UR Collective tarafından yürütülen proje, araştırma ve belgesel çekimi olarak iki ayrı çalışma döneminden oluştu. Araştırma çalışmaları kilise bünyesindeki belgeler, günlükler, fotoğraflar ve video arşivlerinin taranmasını kapsarken belgesel film için farklı dönemlerde kampta bulunmuş kişilerle bir dizi söyleşi yapıldı. 

Görevli olduğu bir ülkede kendini çocuklara adamış bir rahibin gençlik hayali olan bu tatil evi, 15 Haziran 1964’te 21 çocukla açıldı. Tam 37 yıl boyunca hiçbir maddi kazanç gütmeden ve hiçbir etnisite, din ya da mezhep ayrımı göz etmeksizin 2500 çocuğa kapılarını açtı. 1964’ten 2001 yılına kadar kesintisiz olarak her yaz faaliyetini sürdüren kamp, Türkiye’de zamanla değişiklik gösteren sosyokültürel ve politik koşullar nedeniyle faaliyetine son vermek zorunda kalmıştır. P. Giulio’nun kampı, 90’ların sonunda misyonerlik faaliyetleri yapıldığı iddialarıyla bürokratik denetimlerden geçmeye başlamış, bir süre otistik çocuklar yararına kullanılmaya başlanmış, sonrasında ise kiliseye ait mülk zaman içinde kilise varlığından çıkarılmak zorunda bırakılarak tamamen kapanmıştır. Tüm bu sürece eğilen proje, yaklaşık 40 yıl süresince Türkiye’nin azınlıklara bakışının ve politik dönüşümünün kamp üzerinden bir mikro okumasına el veriyor.

UR Collective, çocukluklarında kampta bulunmuş olanların anılarında yer etmiş bu hafıza mekânının, arşiv çalışması ve söyleşilerle kayıt altına alınıp İzmir’in kültür varlığına kazandırılmasını önemsemektedir. Proje, İzmir kentinin önemli kültür bileşenlerinden olan ve kente kimliğini katan Levantenlerin kişisel hafızalarında önemli bir yer teşkil eden çocuk kampının bir kültürel miras olarak su yüzüne çıkarılmasını ve unutulmamasına katkı sağlamayı amaçladı.

UR Collective

UR Collective, şair ve editör Monica Papi tarafından 2020’de Urla/İzmir’de kurulan ve kar amacı gütmeyen bir kültür-sanat oluşumudur. Görsel sanatlar, edebiyat, mimarlık, tarih, hafıza ve kültürel çalışmalar gibi çeşitli alanlara odaklanan projeler geliştirir ve işbirlikleri içerisinde çalışmalarını yürütür.

Kolektif, 2021 yılında şiir ve video odaklı çağdaş bir nazire çalışması olan “Nazireler Kitabı” projesini gerçekleştirmiştir. UR Collective’in kuruluş amaçlarından biri farklı kimlik unsurlarının bir arada yaşadığı bir kent olan İzmir’in kültürel varlığına yapacağı minör katkılarla bir düşünme alanı yaratmaktır. Kayıt altına alınmamış kişisel belleklerden yola çıkarak kentsel hafızanın oluşturulmasına katkı sağlamayı hedefler.

Bu sayfa 19 Ocak 2023 tarihinde yayına alındı.