Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Herkes İçin Müzik

Temmuz 2022 -Temmuz 2023
SAMSUN

Herkes İçin Müzik projesi Türkiye’de en çok köyü (kırsal mahalle) bulunan ilçelerden bir tanesi olan Vezirköprü ilçesi ve çevresindeki kırsal nitelikli ilçelerde (Havza, Ladik, Asarcık, Kavak) müziğin geniş kesimlere yayılması için çalışmalar yürütmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında Vezirköprü ilçe merkezi ve kırsal mahallelerinden müzik eğitimi almak isteyen genç ve kadınlara erişilmesi, istekli genç ve kadınlarla temel enstrümanlar konusunda eğitimler gerçekleştirilmesi, belirlenen ilçelerde yerel halka yönelik çok sesli konserler ve yine Vezirköprü’nün dezavantajlı kırsal mahallelerine yönelik müzikal etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor.

Vezirköprü Kadın Orkestrası

Vezirköprü Kadın Orkestrası, enstrüman çalmanın zorluğu konusunda var olan toplumsal olgunun kırılması ve herkesin müzik ile buluşabileceğini toplumsal olarak ortaya koymayı amaçlıyor. Özellikle kırsal alanlarda, kadınların da müziğin icrâsında aktif olarak rol alabileceğini ortaya koyarak, cinsiyet eşitliği alanında toplumsal çabalara katkı sunmak orkestranın temel misyonudur. Gönüllü ve amatör olarak çalışmalarına devam eden kadın orkestrasının aktif üyeleri Hilal Olgun, Emine Yılmaz, Tuğçe İleri ve Canan Tanrıkulu’dur. Reşat Gümüş müzik eğitmeni ve mentor olarak orkestraya destek sağlamaktadır.

Hilal Olgun

Meslek hayatına sağlık çalışanı olarak devam eden Hilal Olgun amatör olarak müzik ile ilgilenmektedir. 2019 yılında Vezirköprü Türk Halk Müziği ve Polifonik Korosuna korist olarak katılarak müziğe ilk adımını atmıştır. Sonat müzik evinde bateri çalmayı öğrenerek Vezirköprü kadın orkestrasına baterist olarak katılmış ve aynı zamanda piyano eğitimi almaya başlamıştır. Edindiği müzikal becerilerini mesleki olarak hizmet sunduğu diyaliz hastaları ile paylaşarak toplumsal olarak ilgi uyandırmıştır. Halen Vezirköprü Kadın Orkestrasında bas gitarist olarak sahne almaktadır. Müzikal becerilerini geliştirmeye ve gönüllü olarak toplumsal fayda odaklı etkinliklere dâhil olmaya devam etmektedir. Proje ile bu hedefine yönelik çalışacağı için çok mutludur.

Reşat Gümüş

1968 yılında Vezirköprü’de doğan Reşat Gümüş elektrik elektronik alanında teknik öğretmenlik görevini yürütmektedir. 30 yıldır amatör olarak hobi amaçlı müzik ile ilgilenmektedir. İlkokul öğretmeni Hadi İlgin’in mandolin dinletileri ile müziğe olan ilgisi başlamıştır. Enstrüman çalmayı kendi imkânları ile öğrenmiştir. Çorum’da orkestra konur adı faaliyet gösteren müzik grubunda org çalarak aktif müzik hayatına başlamıştır. 2010 yılında İlçe Kaymakamlığı tarafından kurulan Vezirköprü Türk Halk Müziği ve Polifonik Koroyu yöneterek ilçedeki müzik hayatına ilk katkısını sunmuştur.  Gençlerin, sağlık çalışanları ve kadınlardan oluşan orkestraların kurulmasında aktif olarak yer almıştır. Müzik yolu ile Vezirköprü ilçesinde sosyal hayatın gelişimine ve kadınların toplum yaşamına aktif katılımına katkı sunmayı temel misyonu olarak benimsemiştir. 2011 yılında Vezirköprü ilçesi Tahtaköprü, Suzuz ve Sarıdibek köylerinde uygulanan ve kadınların güçlendirilmesine odaklanan projenini hayata geçirilmesinde aktif rol üstlenmiştir. Herkes İçin Müzik projesi ile Vezirköprü ilçe merkezinde başlatılan Kadın Orkestrası girişimini köylere ve Samsun’un kırsal mahallerine yayarak daha çok kadına ve gence ulaşılmasını hedeflemektedir.

Bu sayfa 23 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 24 Haziran 2022