Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sözlü Çocuk Edebiyatı Eserlerinin Arşivlenmesi

Ağustos - Aralık 2023
ŞIRNAK

Son araştırmalar artık Kürt ebeveynlerin sadece yaklaşık %10’unun çocuklarıyla sürekli olarak Kürtçe konuştuğunu göstermektedir (Dil Haritası Projesi; Kürt Çalışmaları Merkezi, FES, Rawest Araştırma, 2022). Bu sebeple dilden dile, kulaktan kulağa bir kuşaktan öbürüne aktarılan sözlü Kürtçe çocuk masalları kaybolmayla karşı karşıya. Buna teknolojik gelişmelerle eklenen sosyal medya ve televizyon kanalları da eklenince Kürtçe sözlü edebiyatın direnme gücü hayli azalmış durumda. Arkasında bu edebiyatı koruyan bir resmî kurum desteği de olmayınca bu eserlerin arşivlenmesi de gerçekleşmiyor.  Güncel teknolojiyle animasyon, çizgi film, televizyon dizisi, çocuk şarkısı olabilecek nice masallar/öyküler bilenlerin hafızasıyla beraber göçüp gidiyor. Böylesi kritik bir noktada bu sözlü kültürün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak çalışmaların çok kıymetli olduğu aşikar. Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sözlü Çocuk Edebiyatı Eserlerinin Arşivlenmesi projesi ile Şırnak Merkez ile Balveren, Şenoba ve Kumçatı beldelerinde hala canlılığını koruyan çocuk öykü ve masallarının arşivlenmesi amaçlanıyor.

Projeye konu olan masal anlatıcılarının anlattığı masallar görüntülü ve sesli olarak kayıt altına alınıyor. Kayıt altına alınan çocuk masallarının daha sonra kurgu ve montajı yapılarak YouTube gibi sosyal platformlarda yayınlanması sağlanarak daha geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor. Bu şekilde farkındalık oluşturularak sözlü edebiyatın önemi gözler önüne serilerek bu kültürün devamlılığının sağlanmasına katkıda sunulacak. İlk aşamada kurgusu yapılan videonun görünürlüğünün arttırılması ve daha hızlı bir şekilde kitlelere ulaşmasını sağlamak için 300 kişi kapasiteli bir konferans salonunda gösterimi de yapılacak. 

Diyar Bayram

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya bölümü mezunu olan Diyar Bayram, 2010 yılından itibaren kısa filmler çekmeye başladı. Bugüne kadar 3 kısa film, 2 belgesel çekmiştir. 2012 yılında yönetmenliğini yaptığı (Diyarê Dilşad) adlı kısa filmi İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali ile İnönü Üniversitesi kısa film festivalinde Jüri Özel ödülü kazandı. 2 yıl boyunca 45 genç Kürt yazarın eserlerini paylaştığı Kurdigeh.com sitesinde editörlük yaptı. Şırnak’ta Kürt yazar ve çevirmenlerin katıldığı halka açık alanlarda düzenlenen seminerlerin organizasyonunda yer aldı. 2014 yılından 2021 yılına kadar Irak merkezli K24 TV ve Waar TV’de muhabir olarak çalıştı. 2022 yılında Sivil Düşün kuruluşu desteği ile Şırnak’ta girişimci kadınların belgeselini çekti. Diyar Bayram sinema ve senaryo çalışmalarının yanında animasyon üzerine çalışmalarına devam etmektedir

Bağlantılar:

https://instagram.com/diyarbayram1?igshid=YmMyMTA2M2Y=
https://www.facebook.com/diyar.bayram.9

Bu sayfa 7 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.