Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

KızBaşına Feminist
Sanat Tarihi

Temmuz 2022 - Haziran 2023
ANKARA, İSTANBUL, ÇEVRİM İÇİ

KızBaşına Feminist Sanat Tarihi projesi, Türkiye'de kendini kadın olarak tanımlayan sanat alanında üretim yapmak ve/veya bilgilenmek isteyen herkese ve gençlere yönelik olup, görülmeyen ve saklı arşivlerde bulunan sanatçı kadınların tarihini gün yüzüne çıkarmak ve feminist sanat tarihini toplumun geniş kesimlerine ulaştırmak için inovatif metodlar ile içerikler geliştirmek amacını taşıyor.

Projenin ilk aşamasında, feminist sanat tarihinin yaklaşık 200 yıllık geçmişinde özellikle Türkiye'de ve Ortadoğu'da varlığını sürdürmüş sanatçı kadınların sanat alanında var oluş ve görünüş şekilleri ile eserleri hakkında tarihte irdelenmemiş noktalar tespit edilerek herkese açık ve erişilebilir bir kaynak olarak feminist sanat arşivi oluşturulacak.

Projenin ikinci aşamasında, bir eğitim aracı olarak bir sanat tarihi masa oyunu tasarlanacak ve Feminist sanat arşivi ile derlenen bilgi birikiminin pratikte öğrenimi sağlamak üzere, sanat tarihi masa oyunu hem bir öğrenim aracı hem de yenilikçi bir aktivizm formu olarak sunulacak. Sanat derslerinin yetersiz olduğunu ve sanata erişimin kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurarak, Türkiye çapında yapılacak çalıştaylarla özellikle sanat öğrencileri ve resim öğretmenleri aracılığıyla, sanatçı kadınlar hakkındaki bilginin aktarımı ve sanata erişimin genç yaştan oluşması hedefleniyor. Ayrıca erişilebilirliğini yaygınlaştırmak için oyunun çevrimiçi platforma taşınarak dijitalleştirilmesi de sağlanacak.

Son olarak, sanatta cinsiyet eşitsizliği ve sanat tarihinde kadının yeri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla podcastler ve videolar geliştirilerek yeni medya araçlarıyla konuya dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

KızBaşına

KızBaşına, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddet türleri ve nefret söylemleri ile mücadeleyi amaçlayan bir sosyal sorumluluk platformudur. Adını “Kız başına yapamazsın.” nefret söylemini reddederek karşıtını oluşturduğu “Yaparsan kız başına yaparsın!” söyleminden almaktadır. 2017 yılında ODTÜ öğretim görevlisi Yeşim Çaplı liderliğinde kurulmuştur. Günümüzde 60 gönüllüsü, 380.000 sosyal medya takipçisi ve 5 milyon haftalık erişimi ile cinsiyet eşitsizliği ile mücadele için çok sayıda kampanya ve proje yürütmektedir. Başlıca projelerinden olan Dijital Karanfil projesi ile KızBaşına, Türkiye çapında 1000 gönüllü ile 16 milyon kişiye ulaşarak Facebook’un uluslararası en etkili kampanya ödülünü kazanmıştır.

KızBaşına’nın sosyal girişimi olan KızBaşına Sanat Galerisi ise Türkiye’de feminist sanat akımını sürdürülebilir bir model ile desteklemeyi ve yeni nesil sanatçıların bu harekete dahil olması için fırsatlar sunmayı hedeflemektedir. Bunu başarmak için kariyerine yeni başlayan sanatçı kadınları, üretime teşvik edici finansal destek modelleri geliştirmeyi ve toplumda feminist sanata dair ana akım farkındalık oluşturmaya çalışmaktadır.

Bu sayfa 23 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 24 Haziran 2022