Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Kızıl Kirazkuşu

Datça'da Orman Yangınları Farkındalığı Sanat Atölyeleri

Aralık 2022 - Kasım 2023
Datça/MUĞLA

Datça Yarımadası ve içinde barındırdığı endemik yapı yangınlarla tehdit altındadır. Yangınların %88'i insan kaynaklı çıkmakta ancak orman yangınlarının olmasını engellemek ve çıkabilecek yangınlara önlem almak da yine bizim elimizdedir.

Bal ve badem üretimiyle geçimini sağlayan Datça halkının da kaynakları her yangınla azalmakta ve tükenmeye yüz tutmaktadır. Geçiminin diğer kısmını turizmle kazanan Datçalılar son yıllarda çıkan yangınlarla ekonomik olarak da etkilenmektedir.

Tarihi verilere göre dünyada ilk tıp okulu olan Knidos Tıp Okulu'nun (M.Ö. 700) bölgede kurulmasına sebep olduğu düşünülen şifalı otlar da giderek azalmakta ve hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Temelde Yarımada, Datça ve köylerin daha yoğun bulunduğu Betçe olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu proje ise yarımadanın her iki bölgesinde yaşayan 9-14 yaş grubundaki (4.-7. sınıf kademelerinden) 40 kadar çocuğa orman yangını ve yarattığı tahribatın farkındalığını göstermeyi hedefledi.

Bu dinamiklerle kanatlarını açan ve mavi pelerinini takan  “Kızıl Kirazkuşu: Datça'da Orman Yangınları Farkındalığı Sanat Atölyeleri”, 4'ü Datça, 4'ü Betçe'de olmak üzere toplam 8 atölye çalışması, bir doğa yürüyüşü bir de tartışma etkinliği gerçekleştirildi. Bu vesileyle çocuklar, Datça dinamiklerine hâkim 6 atölye yürütücüsüyle çalışmalar yaptı, Ayşegül Çelik ve Özgür Mutlu’nun “Edebiyat”, Deniz Kırımsoy’un “Geri Dönüşüm Sanat”, Hakan Polacanlı (Q Performans) ve İlker Görgülü’nün “Ses/Hareket” ve Yeşim Tezgören’in “Ses Atölyeleri”yle orman yangınları farkındalıklarını arttırdı, sanatla buluştu.

Çocuklar proje iştirakçilerinden biri olan Datça Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü önderliğinde yapılacak doğa yürüyüşü deneyimiyle ormanla daha yakın ilişki kurdu. Projenin son ayağındaysa İmre Özerim, Bahadır Cihangir Genç ve Özge Çiğdem Denizci tarafından etkinlikler boyunca çekilen döküman film iştirakçilerden Datça Belediyesi’nce belirlenen alanda izlendi, yine iştirakçilerden Datça Orman İşletme Müdürlüğü ve Datça Mahalle Afet Gönüllüleri’nden (MAG-AME/SAR Datça Temsilciliği) yetkililerle bir araya geldi, onlara sorularını yöneltebilecek, orman yangınları ve atölye deneyimleri hakkında tartışma zemini yakalayabildiler.

40 çocuk, atölye çalışmalarından edindikleri bilgi ve deneyimleri, hem aileleriyle paylaştı hem de sonraki dönemlerde, okullarındaki kulüp faaliyetleri ve/veya sınıflarında paylaştılar. Bu da projenin izlenebilirliğine katkı sağladı.

Yeşim Tezgören Atölyesinden

Özge Çiğdem Denizci

Alfabeden önce nota okumayı öğrendi. Konservatuarı bıraktığında 7, İstanbul Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nden sonunculukla mezun olduğunda 17, Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nü bitirdiğinde 26, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Etnomüzikoloji ve Folklor Yüksek Lisans Programı’ndan derecesini aldığında 35 yaşındaydı. 28 yaşında anne oldu. Chiviyazıları Yayınevi’nden ilk kitabı “Gürcüler” basıldığında 28, yine aynı yayınevinden “27” isimli ikinci kitabı yayınlandığında 33 yaşındaydı. 40 yaşına geldiğindeyse Selda Dudu ve Evrim Hikmet Öğüt ile birlikte yazdıkları “Türkiye’de Müzik Emeğinin Durumu” yayınlanmış oldu. Konserler organize etti, festivallerde bir işin ucundan tuttu, zaman zaman sahneye kendi de çıktı. Çocuklarla ses atölyeleri yaptı. Pek çok farklı yayında, başta müzik olmak üzere yazıları yayınlandı ve yayınlanmaya da devam ediyor. Halen Datça’da yaşıyor ve projenin iştirakçilerinden olan MAG/AME-SAR’da Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu ve Datça Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nde Genel Sekreterlik olarak gönüllü faaliyetlerine devam ediyor.

İmre Özerim, Özge Çiğdem Denizci, Bahadır Cihangir Genç  

Bu sayfa 19 Ocak 2023 tarihinde yayına alındı.