Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Kuşlar

Temmuz 2022 - Mart 2023
TRABZON

Kuşlar projesi, insan hakları, özgürlük ve toplumsal cinsiyet konularını merkeze alıyor. Proje, Trabzon Bahçecik’te bulunan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki altı kadın mahkumla sahnelenecek tiyatro oyunu ve belgesel filmden oluşuyor. Aristophanes’in Kuşlar oyunundaki “kuşlar” metaforundan hareketle, kadın mahkumların daha iyi ve yaşanılabilir bir dünyaya olan özlemleri ve hayalleri ile yapıcı ve iyileştirici kadın temalı hikayeleri içeren kolaj niteliğinde bir tiyatro oyunu sergilenecek ve tüm bu süreç orta metraj bir belgesel filme dönüştürülecek.

Türkiye’de cezaevlerindeki tiyatro faaliyetleri çoğunlukla, dışarıdan bir tiyatro grubunun gelip bir gösteri yapması şeklindedir. Kuşlar projesi, kadın mahkumların doğrudan katılımcı ve üretici olmasını sağlayarak, gerçek yaşamda da pasif birer izleyici değil aktif katılımcı olabileceklerini onlara göstermeyi ve topluma daha sağlıklı, öz farkındalığı olan kadınlar olarak kazandırılmalarına destek vermeyi hedefliyor.

Covid-19 pandemisi süresince hepimizin maruz kaldığı karantina günlerinde doğan kadın mahkumlarla tiyatro ve belgesel projesi fikri; hepimizin dışarıya erişimimizin çok kısıtlı olduğu o anlarda dahi, sanat yoluyla seslerimizi duyurmaya çalışmamızdan ilham aldı. Sanatın iyileştirici gücü hepimize bu süreçte yardımcı oldu. Mahkumlarla kurulan duygudaşlık sonucu, onlara sosyal ve sanatsal alanda katkı sunma amacıyla ortaya çıkan bu proje, kadınların performans yoluyla kendilerini ifade etme araçlarını geliştirmeyi, mahkumiyet sonrası, topluma eşit bireyler olarak katılmaları için onları cesaretlendirmeyi amaçlar.

Belgesel filmin, festivallerde ve 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde diğer cezaevlerinde gösterilmesi planlanmaktadır.

Gamze Tanrıvermiş

1983 doğumlu Gamze Tanrıvermiş, tiyatro yönetmeni, oyuncu ve akademisyen olarak çalışıyor. İstanbul’da başladığı oyunculuk eğitiminin ardından 2 yıl İstanbul Devlet Tiyatroları’nda oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 2013 yılında tiyatro yönetmenliği eğitimi almak için Tiflis’e taşındı ve 6 yıl orada yaşadı. Yürüttüğü projeler arasında; Abhazya’dan zorunlu göç nedeniyle ayrılmış kadın tiyatro oyuncularıyla yaptığı, belgesel öğeler barındıran Troya, Kayıp Cennet  oyunu, Samuel Beckett’in oyunundan uyarladığı tek kişilik kadın oyunu Mutlu Günler ve Gürcistan’da yaşayan Karapapaklarla ilgili çektiği ve kurgu aşamasında olan orta metraj belgesel film bulunuyor. Toplumsal cinsiyet, kimlik, etnisite, göçmenlik, varoluşçuluk ve yaratıcılık temaları çerçevesinde tiyatro, performans ve belgesel film çalışmaları yürüten Tanrıvermiş, Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları bölümünde öğretim üyesi olarak çalışıyor ve Tiflis-Trabzon-İstanbul ekseninde projeler üretmeye devam ediyor.

Bu sayfa 23 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 17 Temmuz 2024