Lazca’yı Bitkilerden Öğrenme Yolculuğu
Ekim 2023 – Ağustos 2024
ARTVİN
Bu proje anadillerini bilmeyen gençlere dillerini bitkiler üzerinden öğrenme, anlama ve konuşma yolunda bir başlangıç sunacak, ve Lazların geleneksel bitki bilgeliğini farketmenin, Laz dilini ve kültürünü kavramada oldukça akıcı ve kalıcı bir yol olduğunu gösterecektir. Ayrıca, yaşlılar ve gençler arasında bir iletişim köprüsü kurulmasını ve genç nesilin lazların kullandığı bitkileri ve ona bağlı dilleri ve kültürleri ile olan çoklu ilişkiyi tanımasına, korumasına ve canlandırmasına katkı sağlayacaktır.
2019 yılında Artvin ilinde Laz halkının yaşadığı köylerde gerçekleştirilen Lazların yabani bitkilerle ve çevreleriyle ilişkilerini ortaya koyan “Lazların Bitki Bilgeliği” etnobotanik araştırmasında kaydedilen ses ve görüntü kayıtları 25 dakikalık bir belgesel olarak kurgulanacak ve Artvin ilçelerinde yapılacak gösterimlerle özellikle genç nesillere ulaştırılacaktır. Bu belgesel anadili Lazcadan ve kadim topraklarından uzak kalmış bir Laz kültürel ekolog ve etnobotanik araştırmacının (Ceren Kazancı Oruç) anadiliyle ve halkıyla yakınlaşırken başlangıç olarak kültürel kilit taşı bitki türlerini öğrenmesinin yolculuğunu anlatacak. Bu belgesel halkların bir zamanlar temel geçim desteklerinden olan bitkilerle ilgili bilgi ve tecrübelerin nesiller arası aktarımının bir dili öğrenmenin en etkili yollarından biri olabileceğini vurgulayacak.
Belgesel gösterimleri ve söyleşiler unutulmaya yüz tutmuş Lazcanın ve Laz kültürünün geleneksel yaşam tarzını, doğa ile ilgili ilişkilerini, duygu ve düşünce dünyasını öğrenmek ve anlamak isteyen birçok insana cesaretlendirici bir ilham kaynağı olacaktır. Böylece, lazcanın ve tehlike altındaki diğer dillerin ve kültürlerin de farkedilmesine ve canlanmasına yardımcı olacak, ve dünyadaki biyokültürel çeşitliliğin korunmasına ve devamlılığının sağlanmasına da katkı sağlayacaktır.