Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Manzaranın Yakınında Çok Uzakta

Mayıs 2022 - Nisan 2023 
DÜZCE 

Manzaranın Yakınında Çok Uzakta projesi Düzce’nin Konuralp Kasabası’nın kentleşme sonrası değişen manzarasının izini sanatsal bir görselleştirmeyle sürmeyi hedefledi. Düzce, 1999 depreminin ardından dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından il statüsüne alınmış ve hızlı ve plansız yapılanmaya maruz kalmış bir kenttir.

Projenin teorik alt yapısını Henri Lefebvre’nin kent hakkı kavramı oluşturdu. Uygulama alt yapısı ise Bob Ross’un 1990’lı yıllarda TRT ekranlarında gösterilen “Resim” Sevinci” programında yaptığı manzara resimleri ve yerel halktan toplanacak bilgi, belge, görseller ve çeşitli veriler aracılığıyla kurgulanmıştır. Bu doğrultuda proje sürecinde araştırma, söyleşi ve uygulamalar yapılması hedeflendi.

Bob Ross “Resim Sevinci” programında yarım saat içerisinde uzun yıllar yaşadığı Alaska’dan manzaraları izleyicinin de yapması için tasvir ederek resmederdi. Bu resimler genellikle ağaçların, derelerin, göllerin, dağların, gökyüzünün yer aldığı ve insanların ya da insan eliyle yapılmış binaların çok düşük oranda göründüğü manzaralar olurdu. Bu resimler insan elinin değmediği huzurlu bir uzamın, güvenli bir alanın izlerini taşırdı. Bu şekilde hafızalara kazınmış bir manzara imgesinin bugün karşılık geldiği şeyler nelerdir? Yaşadığımız şehirlerin doğası ne gibi tehditler altında, nasıl dönüştü ve hafızalarımızda nasıl yer edindi? Proje, bu gibi sorulara Düzce’nin manzaraları üzerinden cevaplar aramayı hedefledi.

Seniha Ünay, uzun zaamndır Düzce’nin Konuralp bölgesinde yaşayan biri olarak kentin nasıl bir değişim ve dönüşümden geçtiğini yakından gözlemlemiş. Dereleri, gölleri, şelaleleri, ormanları ile anılan Düzce, plansız yapılaşma ve hava kirliliği konusunda Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Bölge halkından en çok duyulan şeylerden biri, şu an binalardan görünmeyen yerlerde eskiden ineklerin gezdiği, uçsuz bucaksız ağaçlık alanların uzandığıdır. 

Bu proje kente dair haklarımızı düşünürken, bu konuya sadece insanlar özelinde değil, tüm canlılar açısından bakmayı, plansız kentleşme sonrası Düzce manzaralarının insan eli değen ve değmeyen doğasını yeniden düşünmeyi önerdi.

Konuralp kasabası, Düzce

Seniha Ünay

Seniha Ünay, 1987 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. 2005 yılında Mersin Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünden, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalında Bütünleşik Doktora Programını tamamladı. 2011 yılında Avusturya Kültür, Sanat ve Eğitim Bakanlığının konuk sanatçı programında ve Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezinde davetli sanatçı olarak atölye çalışmalarını sürdürdü.
2015 yılında Siemens Sanat “Sınırlar Yörüngeler Yarışması”nda sergileme ödülü, “Genç Güncel Sanat Proje Yarışması”nda başarı ödülü aldı.
2012 yılında kurulan ve kurucu üye olarak yer aldığı Gerçek Kötüler Sanat Kolektifiyle birlikte çeşitli sergiler ve projeler gerçekleştirdi. 2021 yılında Mişar Art Koordinatörlüğünde Küratör Kevser Güler yürütücülüğündeki #yaşam #adalet #sanat atölyesinde yer aldı. 2020-2021 yılları arasında Güncel Sanat Arşivi bünyesinde “Anlatılar Söyleşi Serisi”ni gerçekleştirdi.
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümünde çalışmakta ve aynı şehirde yaşayan Seniha Ünay, ayrıca Çapak Yazı-Çizi Dergisinin editörlüğünü (Esra Oskay ile birlikte) yapmaktadır.

Bu sayfa 1 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.