Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Onarıcı Adalet için Dargeçit

Kasım 2023 - Temmuz 2024
ANKARA, DİYARBAKIR, İSTANBUL, İZMİR, MARDİN, ŞIRNAK

Onarıcı Adalet için Dargeçit projesi, 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde zorla kaybedilen yedi kişinin yakınlarının ve avukatlarının yıllar süren mücadeleleri sonucunda açılan Dargeçit JİTEM Davası’nı takip eden belgeselin etki kampanyasının bir parçası olarak tasarlandı. Yönetmenliğini Berke Baş’ın, yapımcılığını ise Enis Köstepen’in üstlendiği belgeselin çekimleri 2018 – 2022 yılları arasında gerçekleşti. Post-prodüksiyonu 2023 sonbaharında tamamlanan bu uzun metraj belgeselin Türkiye’nin onarıcı adalet pratiklerinin bir parçası haline gelmesi; kayıp yakınları ve avukatların yanı sıra hukukun üstünlüğü ve cezasızlık üzerine çalışan kurumlar, hak örgütleri, akademik programlar ve sivil inisiyatiflerce bilinmesi ve sahiplenilmesi hedefleniyor.

Cezasızlık, insan hakları ve Kürt çatışmasına barışçıl çözüm alanlarına onarıcı adalet perspektifiyle yaklaşmayı ve bu perspektifin filmin anlattıkları ışığında daha geniş bir kamuoyu tarafından tartışılmasını hedefleyen etki kampanyasının ilk aktivitesi, hedeflenen kesimlere yönelik kapalı bir ön gösterim yaparak katılımcıların fikirleriyle filmin ulaşabileceği seyirci gruplarını belirlemek ve filmin nasıl sunulacağı üzerine bir atölye gerçekleştirmek olacak. İstanbul ve Diyarbakır’da düzenlenecek bu atölyeleri takiben filmin hikâyesine paralel olarak Hafıza Merkezi’nin onarıcı adalet üzerine yürüttüğü çalışmalara yer veren, onarıcı adalet kavramını tanıtan bir kitapçık hazırlanacak. Gösterimlerde de dağıtılacak bu kitapçığın hazırlanmasının ardından belgeselin açık gösterimleri Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’ta düzenlenecek. Gösterimler sırasında kayıp yakınlarının ve avukatların katılımıyla filmin onarıcı adalet yaklaşımına katkısı, Türkiye’deki zorla kaybetme dosyalarında gözlemlenen cezasızlık ve hakikat hakkı ihlallerinin sistematik yapısı gündeme getirilecek, belgeselin adalet ve hakikat için verilen mücadelede etkin bir araç olarak kullanılabileceği vurgulanacak.

  • 5 Aralık 2016 tarihinde Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmadan.
    Çizer: Vardal Caniş

Hafıza Merkezi

Hafıza Merkezi, geçmişte yaşanan ağır insan hakları ihlallerine ilişkin gerçekleri ortaya çıkarmayı, mağdurları adalet arayışlarında desteklemeyi ve bu ihlaller ile ilgili toplumsal hafızayı güçlendirerek toplumsal barışa ve demokrasiye katkı sağlama amacıyla 2011 yılında kuruldu. Kuruluşu sırasında odağını zorla kaybetmeler olarak belirledi ve i) ağır insan hakları ihlallerinin evrensel standartlarda belgelenmesi, ii) emsal olabilecek davaların takibi ve belgelenmesi ve iii) tüm bu ağır ihlallerle ilgili hakikatlerin toplumun geniş kesimlerine anlatılmasına yönelik faaliyetler yürüttü. Türkiye’de demokratik değerlerin ve insan hakları mücadelesinin zeminini oluşturan sivil alanın daralması, Hafıza Merkezi’nin çalışmalarının odağını etkileyen bir etken oldu. 2018 yılında insan hakları savunucularının korunması ve desteklenmesini de çalışma alanlarından biri olarak belirlendi. Hafıza Merkezi, bu çalışma alanları kapsamında insan hakları ihlallerinin evrensel standartlarda belgelenmesi; davaların takibi ve belgelenmesi; ağır insan hakları ihlalleri hakkındaki hakikatlerin toplumun geniş kesimlerine anlatılması, mağduriyetlerin tanınması ve onarılmasını desteklemeye yönelik faaliyetler yürütüyor.

Bağlantılar:

 https://twitter.com/hakikatadalet

https://www.instagram.com/hakikatadalet/

https://www.facebook.com/hakikatadalet

https://www.youtube.com/channel/UC9GWR_jEPvoropejkmz2PdA

Bu sayfa 8 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 14 Şubat 2024