Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Orman Düşü

2023
Hisarönü Köyü, Marmaris / MUĞLA

Orman Düşü, 2021 yazında Türkiye’nin güney bölgesinde yanan 200 bin hektara yakın ormana ithafen yapılmış bir proje. Yangın sırasında yerel halk bir haftadan uzun bir süre çaresizce ormanlarının yavaş yavaş yanmasını izledi. Kimi zaman rüzgarın yön değiştirip yangının köylere inmesi ile dumanlar altında evini terk etti, kimi zaman köyünü tek başına korumak için nöbet tuttu. Türkiye’nin dört bir yanından yardım için gelen gönüllülerin desteği ile umutlar biraz yeşerse de yangın sonrası ağaçların ölü bedenleri ile köylüler baş başa kaldı.

Yangın ile, asırlardır ormanın koruyuculuğunda geçen kuşaklar arası bir yaşamın izleri yok oldu ve milyonlarca canlı hayatını kaybetti. Orman orada yaşayanlar için hem bir hafıza mekanı, hem de bir geçim kaynağı. Bu nedenle de kaybı köylüler için büyük bir travma ve boşluk  oldu.

Orman Düşü Projesi, ormanları en çok yanan üç Marmaris köyü olan Hisarönü, Bayır, Osmaniye'den kadınlar ile doğa ve beden ilişkileri üzerine buluşmalar, sohbetler ve atölyeler ile deneyim aktarımları yapıldı ve bu paylaşımlar sonunda ortak bir ormana veda ritüeli oluşturuldu ve yeni filizleri kucaklamak için bir şarkı kurgulandı.

Kurgulanan ritüel ve şarkı bir performans olarak yanan orman alanında köylü kadınlarla birlikte halka açık bir şekilde gerçekleştirildi. Ortaya çıkarılan performatif eylem ile bedenimiz ve orman arasında farklı bir ilişkilenme biçimi kurarak, ormanını kaybetmiş insanların yanan orman ve hayvanlar ile vedalaşmasını diğer bir deyişle yasını tamamlaması ve yeni filizleri kucaklayacak bir hisse kavuşması hedeflendi.

Proje yerel halkın orman ile ilişkisini, onların ormana dair kişisel olan öyküsünü gün yüzüne çıkarttı. Bir yanda ormanların yok olmasındaki kendi rolümüzü sorgularken, bir yandan ormanların hayatımızdaki önemini yeniden keşfetmemizi sağlayan ve aynı zamanda çaresiz hissettiğimiz bu toplumsal felakette yas tutmamıza olanak tanıyarak acımızı ve öfkemizi sağalttı.

Arzu Yayıntaş
Orman Nöbeti
Performatif Fotoğraf, 2021

Arzu Yayıntaş

Arzu Yayıntaş, İstanbul'da yaşayan bir sanatçı ve küratördür. 2002'den beri kamusal alanda ve kar amacı gütmeyen kurumlarda birçok uluslararası serginin ortak küratörlüğünü yaptı ve yer aldı. Santralistanbul, Proje4L ve İstanbul Bienali gibi çeşitli sanat kurumlarında çalıştı. Normalleş(me)!(Karşı Sanat Çalışmaları, İstanbul), Ahmet İsvan (Saraçhane Galeri, İstanbul), Bize Ait Bir Oda (Ark Kültür, İstanbul), İflah Olmaz (Nilüfer Kültürevi, Bursa), 30. Günümüz Sanatçıları Sergisi (Akbank Sanat, İstanbul), 2. Uluslararası Antakya Bienali, Organizasyon Yapıları (Kızıl Ev, Sofya) ve İstanbul Yaya Sergileri 2:Tünel – Karaköy küratör olarak rol aldığı sergilerden bazıları.

Yayıntaş sergi projelerinde ağırlıklı olarak diyalog fırsatları yaratmaya, ortak çalışmalar yapmaya, ataerkil ve kapitalist iktidar yapılarını sorgulamaya odaklanıyor. Sanat ve aktivizm arasındaki ayrımı bulanıklaştırmanın ve geleneksel sergi yapma biçimine alternatif yöntemler araştıran projeler geliştiriyor.

Sanatçı olarak çalışmaları arasında enstalasyon, performans, fotoğraf, video ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumsal dönüşümler ve çevresel yıkıma odaklanan atölye çalışmaları yer alıyor.

Tanja Ostojic'in Misplaced Women Performans Atölyesine, Gwangju Bienali’nin Küratöryel Eğitim Programına ve Vessel Misafir Küratör Programına katıldı. 2022'de CultureCivic Sanat Üretim fonunu aldı.

Sanatsal pratiğinin yanı sıra her yıl Türkiye'de çağdaş sanatta kadın sanatçıların görünürlük oranlarını açıklayarak farkındalık oluşturuyor.

Bu sayfa 1 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 7 Haziran 2024