Ötekinin Hafızası
Eylül 2023 - Temmuz 2024
İSTANBUL
Kadın Eserleri Kütüphanesi Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV) Osmanlı’da ve Cumhuriyet dönemindeki tüm kadın üretimlerinin edebiyat, müzik, resim, Akademi vb. muhafaza edildiği, bu üretimlerin sahibi kadınların özel arşivlerinin de saklandığı bir Kadın Hafızası merkezidir. KEKBMV sadece kadın üretimlerini değil Feminist Kadın Hareketinin de hafızasını saklamakta, tüm aktivizmin metin, afiş, broşür gibi belgelerini dijital olarak saklamaktadır. Bu arşivin saklandığı KEKBMV, kadın araştırmaları yapan akademinin, basının, öğrencilerin, sivil inisiyatiflerin başvurabildiği, biricik ve ülkemizdeki tek Kadın Kütüphanesidir. KEKBMV bugüne dek sadece Türkiyeli kadınların hafızasının koruyucusu olmuştur.
Ancak bugün dünyamızın en önemli sorunlarından biri olan göç en çok da bir geçiş noktası olan Anadolu’yu ve bizlerin hayatlarını değiştirip dönüştürmüştür. Türkiye’ye göçmen olarak gelen ve tüm sanatsal üretimlerini ülkemizde sürdüren 5 göçmen kadın sanatçının hikâyelerini, göçün sanatlarını ve hayatlarını nasıl değiştirdiğini belgeleyen bir sergi çalışmasının yapılması ve bu sergi içeriğinin dijital hafızamıza aktarılması projenin temel konusudur.
Bu 5 kadın sanatçının kendi hikâyelerini anlattıkları video çekimleri sergide gösterildi. Sergide hem sanatsal üretimlerinden örnekler hem de göçe rağmen muhafaza edebildikleri kişisel eşyaları sergilendi. Göç gerçeğinin hayatları derinden etkileyen karanlık yüzü, göçmen kadın olmanın farklı etki alanları, göçün sanatlarını nasıl etkilediği gibi sorulara ışık tutan bir sergi anlatısı hedeflendi. Sergi kitabında akademiden göç ve kadın konusunda çalışmış uzmanlardan makaleler biraraya getirildi ve göçün sosyo-politik arka planına da ışık tutmak amaçlandı.