Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Pandemiye İnat Yaşasın Sanat

Temmuz 2022 – Haziran 2023
Tarsus, Mezitli / MERSİN

55+ yaşlıların pandemi döneminde duraklayan müzik ve tiyatro faaliyetlerini yeniden başlatmayı hedefleyen bu proje, bir müzik korosu ve bir tiyatro grubu kurulmasını; çalışmaların bitiminde bir konser düzenlenmesini, çağımızın hastalığı olan Alzheimer ile ilgili yeni bir tiyatro oyunu yazılmasını ve sergilenmesini içeriyor.

Yaşlanma durdurulamaz, ancak başarılı ve kaliteli yaşlanma mümkündür. Bunun yolu aktif yaş alma faaliyetlerinden geçer. Fiziksel, zihinsel ve sanatsal aktivitelerden oluşan aktif yaş alma faaliyetleri; yaşlılara özgüven verir,  kendilerini işe yarar hissettirir, sosyalleşmelerini sağlar, ayrıca Alzheimer’dan korunmak için günümüzde bilinen en etkin yoldur.

Bu bağlamda, Pandemiye İnat Yaşasın Sanat projesinin alanı sanatsal faaliyetlerden müzik ve tiyatro olarak belirlendi. Müziğin farklı beyin alanlarında çeşitli örüntüler oluşturarak insanda fizyolojik etkiler ortaya çıkardığı; şarkı söylemenin stres hormonunu azaltarak öfke, stres ve gerginliği azalttığı, konsantrasyonu artırdığı biliniyor. Bir tiyatro oyununda oynamak ise dayanışmayı, kendini ifade etmeyi sağlar; çekingenliği atmaya yardımcı olur; özgüveni artırır.

Projeye katılacak  55+ kişiler müzik ve tiyatro yoluyla; sosyalleşme, topluma entegre olma, fiziksel ve zihinsel olarak tazelenme, kişisel beceri ve yeteneklerini kullanma, üretken olma fırsatı elde edecekler; stres ve kaygıları azalacak, bağışıklık sistemleri güçlenecektir. Proje yaşlıların başarılı yaşlanmalarını sağlarken; toplumun  yaşlıya bakış açısını da değiştirecek, yaşlılara karşı ayrımcılığı ve dışlanmayı azaltacaktır.

Mersin Alzheimer Derneği

Mersin Alzheimer Derneği’nin (MAD) ana faaliyetleri, Alzheimer Hastalığı ile  sağlıklı yaşlılar için aktif yaş alma faaliyetleridir.

Mersin Alzheimer Derneği’nin misyonu,

  • AH ile ilgili farkındalık yaratarak erken teşhisi sağlamak,
  • AH hastalarının bakım sorunlarına çözümler bulmak,
  • Hastalığın tüm yükünü çeken, fiziksel ve ruhsal hastalıkları artan, depresyona giren hasta yakınlarını; eğitimler vererek, hastalarının bakım sorunlarına çözümler getirerek desteklemek,
  • Aktif yaş alma hakkında toplumsal bilinci artırmak,
  • Sağlıklı yaşlıların aktif yaş alma faaliyetleri yapmaları için Aktif Yaş Alma Evleri oluşturmak ve çalıştırmaktır.


Mersin Alzheimer Derneği sağlıklı yaşlılar için yerel belediyelerle birlikte  Mersin’de üç ayrı aktif yaş alma merkezi oluşturmuştur. Yüzlerce yaşlının yararlandığı merkezlerde,  fiziksel ve zihinsel faaliyetlerle birlikte sanatsal faaliyetler de yapılmaktadır. Aktif yaş alma merkezlerindeki çalışmalar  ücretsizdir ve “Toplum temelli yaklaşım” modeli çerçevesinde sürdürülmektedir. Anılan modelde, kişilere kendi ayakları üstünde durma becerisi kazandırılmakta, yaşlı da olsalar toplumdan kopuk yaşamalarına izin verilmemekte, toplumla bütünleştirerek ve sosyal hayata katarak kaliteli yaşlanmaları sağlanmaktadır.

Bu sayfa 23 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 24 Haziran 2022