Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

REENKARNE darağaç

Mart 2022 - Mart2023
İZMİR

Umurbey mahallesi içerisinde yer alan Darağaç_Bostan, Darağaç_karargah, DAR mekan ve alternatif kamusal/özel alanlar

REENKARNE darağaç projesi, mahalleyi, kendi atıklarıyla ya da kullanılmayan malzemeleriyle birlikte dönüştürmek ve onarmak için, mahallede üretim ve etkinlikler için ortak kullanılan iki mekânın (karargah ve DAR mekan) yıllık kiralama bütçesini karşıladı. 2022 süresince hem toplanacak hem de geçen yıllardan biriktirilmiş atık ve ikinci el malzemeler ile birlikte mahallede ürettilen yayınlar, kitaplar, özel baskılı sanat eserleri için uygun altyapıya sahip yeni ve fonksiyonel tasarımlarla mekânsal müdahaleler yaratıldı ve mobilyalar üretildi.

REENKARNE darağaç projesi ile bu mekânların var olan sergileme ünitelerinin ve mutfak, banyo, çatı gibi altyapılarının, yukarıda bahsi geçen “kendi kendine dönüşüm amacı” ile renovasyonu ve iyileştirilmesi; teknik ekipman ve sarf malzemelerinin güçlendirilmesi ve daha efektif bir şekilde kullanıma girmesi amaçlandı. Altyapı güçlendirmesi ile erişilebilirliği artan bu mekânların, ileri dönüşüm ve ekoloji bağlamında doğanın yok edilmesi, aşırı tüketim, toplumsal ayrışma gibi günümüzün öne çıkan problemlerinin olası çözümlerinin tartışıldığı ve uygulanabildiği bir alan oluşturması hedefledi.

Bostan Kış Ekimi
Fotoğraf: Ali CemDoğan

Darağaç temas - Urbanarts yerleştirmesi
Fotogğraf: Ali Cem Doğan

Darağaç Var, 2020
Fotoğraf: Ali Cem Doğan

Darağaç Kolektifi

Umurbey Mahallesi, eski adıyla Darağaç, Alsancak Stadyumu ile Halkapınar arasında kalan, geçmişte endüstriyel bir bölge olarak kullanılan, günümüzde de küçük sanayi bölgesi ve sanatçı atölyelerini barındıran bir yerleşime sahiptir. Darağaç aynı zamanda mahalleye gidip gelen, orada yaşayan ve üreten sanatçıların arasındaki yoğun diyalog ve tartışma ortamıyla gelişip olgunlaşmış bir sergiler bütününün de adıdır. Darağaç’ın temel hedefi İzmir’de henüz olgunlaşamamış galerilerden, yeni açılan sanatçı atölyelerinden ve sergilenebilecek mekanların eksikliklerinden dolayı genç sanatçıların işlerini gösterebilecekleri bir alana veya ortak bir söyleme dönüşmektir. Darağaç bugüne kadar düzenlediği sergilerde ya da katılımcı olduğu yapılarda sanatçılara hiçbir konu ve materyal sınırlaması getirmemiştir. Sanatçıları kamusal alanda yeni yöntemler denemeye ve bu doğrultuda yönlendirmeye özen göstermiştir. Genel olarak resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme, video ve performans gibi alanlarda disiplinlerarası işler sergilenmekte ya da ev sahipliği yapılmaktadır. Aynı zamanda Darağaç’ın bir tür deneysel kent enstitüsü gibi bir oluşuma dönüşme çabası da vardır.

Sanatçı: Ayşegül Doğan - Merey Şenocak
Fotoğraf: Ali CemDoğan

Bu sayfa 2 Mart 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 8 Nisan 2022