Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Taşın Söyledikleri: Kem Gözlere Dikkat Et, Neşeli Yaşa!

Haziran 2024
BOLU, HATAY, ADIYAMAN, ŞANLIURFA

Taşın Söyledikleri: Kem Gözlere Dikkat Et; Neşeli Yaşa! adlı proje, Türkiye’de bulunan kadim medeniyetlerin mozaiklerinden yola çıkar. Taşın Söyledikleri; ölüm, yaşam ve iktidar kavramları üzerinden mozaiğin öyküsünü, son yaşanan deprem üzerinden kültürel miras haklarımıza odaklanarak okur ve kültürel mirasın sahipsizliği üzerine bir düşün alanı yaratmayı amaçlar.

Bu süreç, Adıyaman Perre Antik Kentinde araştırma yaparken başladı. 2017 yılında Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Çakmak Mahallesinde, tarlalarında çalışırken Kemal ve Mehmet adlı iki kardeşin Roma dönemine ait yaklaşık 1600 yıllık blok bir mozaik fark etmeleri ve ardından bu iki kardeşin jandarmaya ihbarda bulunması konulu gazete haberi projenin çıkış noktasıdır. Yüzyıllardır toprağın altında yatan bir değer, tesadüf eseri bulunmuştur. Bu coğrafyadaki sayısız değerin halen toprağın altında olduğunu düşünüldüğünde, proje; seçilen mozaikler üzerinden kültürel değerleri bugünün penceresinden yeniden okumayı önerir.  

Uygulama süreci için Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa gibi mozaik geçmişi olan iller seçilmiştir. Projenin yazım aşamasında bu iller iki büyük deprem yaşadı. Hem bölge halkı hem de kültürel doku yanlış politikalar nedeniyle ağır bir yara aldı. Toprağın altında kalan yaşamlar, toprağın altında olan kültürel kimlik bir yönü ile üstü kapanmaması, deşilmesi gereken bir duruma doğru evrildi. Kötü ruhları, hem insan hem de yapılardan koruduğuna inanılan tılsımlı sembol ya da figürlerden oluşan ve kem gözlerle savaştığına inanılan mozaikler, insan hırsına yenik mi düşmekte?

Mozaiklerin barındıkları sembolik dil üzerinden ilerleyen projenin sonuç kısmında, Amerikan bezi ya da diğer adı ile kaput bezine, baskı resim uygulamaları ile kapsamlı bir sergi yapılması planlanlanıyor.

Burcu Günay
Neşeli Yaşa, Hayatını Yaşa
Bez üzerine Linol Baskı, 2023

Kem Göz Mozaiği

Burcu Günay

Burcu Günay, Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nde, Yüksek Lisansını Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde, Sanatta Yeterliğini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde tamamladı. 2008-2009 döneminde New Castle Üniversitesi'nde sanat araştırmalarını sürdürdü.

Günay, 2005 yılında Mons – Pontiac/ Belçika’da, Artistic Competition Başarı ödülünü ve 2007 yılında 68. Devlet Resim ve Heykel Yarışmasında Başarı ödülünü aldı.

Günay’ın sanatsal pratiği bitkiler ve etnobotanik üzerine odaklanır. Tek bir bitki, toplumsal tüm dinamiklerin anlatımı olabilir. Örneğin 16. Yüzyıl Hollanda’sında en kıymetli çiçek Beyaz Yalazlı Laledir. Beyaz Yalazlı Lale soğanının o dönemdeki fiyatının 5.500 Hollanda florin ve ortalama vasıflı bir işçinin haftalık ücretinin 2,8 florin olduğu düşünüldüğünde, bitki resimleri iktidarın, eşitsizliğin, yaşamın tüm dinamiklerinin sorgulama alanıdır. Buradan hareketle sanatçı, insan ve insan yaşamına dair olan; siyasi, politik, çevresel, toplumsal tüm dinamiklerin anlatısını, bitkiler üzerinden okumaya çalışırken, bellek, mekan, kültürel göstergelerin arasında bir bağ kurarak yeni anlatılar oluşturmaya çalışmaktadır.

Burcu Günay, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü'nde görev yapmaktadır.

Bağlantılar:

www.instagram.com/renknarbgunay 

Bu sayfa 7 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 19 Aralık 2023