Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Toprağın Sesi

Aralık 2023 - Kasım 2024
ÇANAKKALE

Toprağın sesi, katılımcı odaklı performatif bir seramik yerleştirme projesidir. Çanakkale kırsalında yalnızlık olgusundan en çok etkilenen kesimlerden biri olan çocuklu kadınlar ile atölyeler düzenlenmesi ve atölye çıktılarının işlenerek ortaya kolektif aklın izlerini taşıyan bir sanat eserinin çıkması hedeflenmektedir.
Tarımsal üretim, ev işleri ve anneliği bir arada yürüten, kendi bedenine ve ihtiyaçlarına dair farkındalığını ertelemek durumunda kalan kadınlarla gerçekleştirilecek sanat atölyeleri ile hedef kitlenin dilinden dökülmek istenenlerikeşfe çıkacağılacağı bir yolculuk hedefleniyor.Projede, yaratım sürecinin odağındaki toprak kaplar sembolik olarak kadını imlerken, ince duvarları ve minik bir taban
üzerinde bulduğu dengesi ile kırılganlığı, binlerce derece pişip köze dönüp, seramiğe dönüşmesiyle gücü betimlerler. Duyunun odağında ise kadınları temsil eden bu seramik kaplar, birer ses enstrümanına dönüşecekler. Bu kilden formlar projenin en somut çıktısı olacak.

Aralık 2023 - Kasım 2024 arasında 12 ay planlanan proje kapsamında 36 kadın ile toplamda 12 atölye gerçekleştirilecek ve bu atölyelerde kadınların kendilerini özgürce ifade edebilmelerine destek amacıyla çeşitli yaratıcı araçlar, alanında uzman iştirakçılar eşliğinde uygulanacak. Ses atölyelerinde müzisyen ve ses terapisti Ceren Yeşilbaş; kendi sesimizin ve birbirimizin sesini duymamızın şifası ve keyfi üzerinden oyunlar ve çeşitli etkinlikler ile kadınları kendi sesleri ve seslerinin gücü ile tanışmaya davet edecek. 

Resim atölyelerinde ressam Derin Uludağ; katılımcıların dışavurmak istedikleri duygulanımları görselleştirme süreçlerinde resim araçlarını kullanmayı planlıyor.

Kil atölyelerinde ise performans ve seramik sanatçısı Betül Katıgöz; kadınların iyi olma hallerine destek olup, kendi ihtiyaçları ile bağ kurmalarında hareket, beden ve ses pratiklerinden destek alarak, ardından bu bağı kilden formlara dönüştürecekleri bir atölye akışı planlıyor.

3 ay boyunca yürütülecek bu atölyeleri, atölye çıktılarının işlenmesi süreci izleyecek. Bu sürece eş zamanlı olarak seramik enstrümanlar yapım atölyesi gerçekleşecektir. Toplamda 5 aylık üretim süreci ardından, kilden üretilmiş performans eseri kurgulanacak ve yerleştirme, performansın gerçekleştirileceği alanda üretilecektir.
Kasım 2024’te tamamlanması hedeflenen projenin finalindekii halka açık performansı, yereldeki kadınlarla birlikte gerçekleştirilip kayıt edilecektir.

human "insan", elle şekillendirme, saggar pişirimi 1100 C , 2013
Fotoğraf: Martin Avery

Betül Katıgöz

1987 Ankara doğumlu olan Betül,  2010 yılında Anadolu Üniversitesi, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım
Bölümü’nden mezun oldu. Eskişehir’de gerçekleşen 4. Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda asistanlığını yaptığı seramik sanatçısı Gwen Heeney’nin davetiyle İngiltere’de Wolverhampton Üniversitesi Seramik bölümünde Yüksek Lisansına kabul aldı ve programı 2012 yılında tamamladı. 2012-2017 yılları arasında İngiltere’de yaşadı; seramik sanatçısı olarak çalıştı, birçok projede yer aldı. Kişisel sergilerinin yanında Seramik Festivallerinde de
eserlerini sergiledi. Yakın dönemde Galler’de gerçekleşen etkileşimli çok disiplinli bir performansta rol aldı.

Bu sayfa 8 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 16 Şubat 2024