Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Vadi

Aralık 2023 - Kasım 2024
ARTVİN

Yusufeli Barajı, Türkiye’de doğup Gürcistan’dan denize dökülen ve Türkiye coğrafyasındaki en büyük kanyonları oluşturan Çoruh Nehri üzerinde inşaatı tamamlanmış veya devam etmekte olan on barajdan biri. İnşaatında son aşamaya gelinen bu baraj, tamamlandığında uluslararası sıralamada da kendi tekniğiyle yapılmış en büyük üçüncü baraj olacak. İlk kez 1970’lerde gündeme gelen barajın inşaatı, ekonomik sebeplerden dolayı günümüze kadar sarkmış durumda. Yusufeli’nde yaşayan insanlar, yaklaşık kırk yılı aşkın bir süredir yerlerinden edilme tedirginliğiyle yaşıyor. İlçe merkezi, daha önce de politik ve coğrafi sebeplerden dolayı altı kez taşınmış. Baraj inşaatıyla eş zamanlı olarak yeni ilçe merkezinin inşaatında da son aşamaya gelinmiş durumda. Baraj bittikten sonra, Yusufelililerin yaşam alanları, tarım alanları, mezarlıkları ve yadigâr toprakları sular altında kalacak. Sanatçı, Yusufeli’ye ilk gittiğinde bastığı toprağa bundan birkaç sene sonra basamayacağını, gördüğü şeyleri tekrar göremeyeceğini düşünerek bu fotoğraf serisine başlamış. Yusufelililerin coğrafyayla ilişkisi, aslında ilçeden geçen iki akarsu gibi. Bunlardan biri şehirler hatta ülkeler aşan Çoruh, diğeri ise doğduğu yerde kalan Barhal Çayı. Çoruh, Barhal’ı da kendine katarak yeni bir yol üzerinden akışına devam ediyor, yoluna katamadıklarını da bir kenara atıyor. Çoruh, yolu barajlarla kesilmesine rağmen gücünü kaybedip gelecekte de akmaya devam ederken Barhal yok olacak. Yusufeli'nin ise tarihi tekerrür edip yine taşınacak. Peki Yusufeli’nin kaderi bu ikisinden hangisine benzeyecek? 

Ekin Çekiç

Ekin Çekiç (d.1996, İstanbul) 2015 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2020 yılında aynı üniversitenin Fotoğraf Bölümü’nde yüksek lisansa başladı. Ekoloji, kent, antroposen ve insan-hayvan ilişkileri üzerine üretiyor. Ağırlıklı olarak belgesel fotoğraf üzerine çalıştı fakat yeni üretimlerinde biraz daha kişisel konulara odaklanmaya başladı. FotoğraflarıKarşı Sanat, Kıraathane İstanbul, 212 Fotoğraf Festivali, Rhytm Section Salon Binar ve Mamut Art Project gibi çeşitli platformlarda sergilendi.

Bu sayfa 8 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.