Desteklenen Projeler Açıklandı
Sanatsal Üretim Fonu'nun birinci açık çağrısı kapsamında desteklenen projeler belli oldu. 25 - 45 yaş arasında olan, görsel sanatlar alanında çalışan sanatçıların başvurularına açık olan Sanatsal Üretim Fonu yararlanıcılarına, kültür-sanat alanından ve akademik çevreden yetkin isimlerin danışmanlığında geliştirecekleri eserler için destek veriyor. Böylece, desteklenen sanatçılara yeni eserler üretme olanağı sağlanmasının yanı sıra deneyim paylaşımı, ağ kurma ve sanat dünyasına erişim için alan yaratılması hedefleniyor.
Sanatsal Üretim Fonu’nun 17 Ocak – 18 Şubat 2022 tarihleri arasındaki birinci açık çağrısına toplam 209 başvuru gerçekleşti. Başvurular, öncelikle CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı proje ekibi, daha sonra, DEPO Proje Koordinatörü Aslı Çetinkaya, Venedik Bienali Uluslararası Sanat ve Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu İş Geliştirme ve Proje Koordinatörü Duygu Şengünler, küratör Başak Doğa Temür, Kültür için Alan Program Yöneticisi, yazar Melida Tüzünoğlu ve sanatçı Dilek Winchester tarafından değerlendirilerek destek verilecek projeler belirlendi.
Desteklenen Projeler
Liste proje başlığı, sanatçı adı ve faaliyet şehrini içerir, proje adına göre alfabetik olarak hazırlanmıştır.
- Anestezik Farkındalık
Şefik Özcan
Mardin - Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, Sudaki Balık
Rezzan Gümgüm
Tunceli - Doku_Lab
Ali Kanal
Antalya - Dokuyu Dinlemek
Çisel Karacebe
İstanbul - Fata Morgana
Alper Aydın
Ordu - Fıstık Zamanı
Özlem Köse
İstanbul, Gaziantep - Geldi Gelecek
Sub (İlayda Tunca, Mediha Sevinç, Büke Tozlu)
Çanakkale - "Islak Rüya" Sergisi
Can Akgümüş
Ankara - Kovan
Beyza Durhan ve Aslıhan Mumcu
Şırnak, Tekirdağ - Manzaranın Yakınında Çok Uzakta
Seniha Ünay
Düzce - Orman Düşü
Arzu Yayıntaş
Muğla - Performatif Toprak Yapı Heykel
Onur Fındık
Uşak - Şurada Duran Küçük Taş Bulunmayı Bekliyor
Sevgi Ortaç
İstanbul, Antalya - Tempo Primo
Yağmur Uyanık
Antalya - Vaatler Antolojisi
Özgür Demirci
İzmir
Gelecek Açık Çağrılar
CultureCIVIC:Kültür Sanat Destek Programı, Türkiye’de kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projelere destek sağlıyor. Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan programdan sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler, sanatçılar, kâr amacı gütmeden proje üretmek isteyen tüm kişi, kurum ve girişimler yararlanabiliyor.
CultureCIVIC, Mart 2025’e kadar, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme” ve “Sanatsal Üretim” başlıklı farklı ihtiyaçlara yönelik dört farklı hibe programıyla toplam 14 açık çağrı yaparak 200’ün üzerinde projeye 1.6 Milyon avro’yu aşkın destek sağlayacak.
CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, 2022 yılı içinde, Yerel Projeler Hibe Programı için üçüncü açık çağrısını Haziran ayında yapacak. Kentler Arası Ağ Geliştirme ve Yapısal Destek Hibe Programları’nın ikinci açık çağrı dönemi ise Ağustos ve Ekim aylarında başlayacak. Açık çağrı takviminden 2022 yılındaki duyuru ve diğer önemli tarihler takip edilebiliyor.
Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında başvuruda bulunan projeler değerlendirilirken hak temelli faaliyetleri destekleyen; farklı etnik, dinî, dilsel geçmişe sahip aktörleri bir araya getiren; cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ hakları, sosyal uyum, insan hakları, ifade özgürlüğü ve çocuk hakları gibi konulara odaklanan faaliyetlere öncelik veriliyor.