Desteklenen Projeler Açıklandı
Yerel Projeler Hibe Programı tarafından ikinci açık çağrı döneminde desteklenen projeler belli oldu. Yerel topluluklar ve izleyiciler üzerinde etkili olan girişimlere ve bireylere ulaşma amacıyla tasarlanan Yerel Projeler Hibe Programı, hoşgörü, ayrımcılık karşıtlığı, ifade özgürlüğü ve demokratik süreçlerin teşvik edilmesinde sivil toplum ve kültür sanat alanında çalışan kişi ve kuruluşlara fon sağlıyor. Alanın demokratikleşmesine katkıda bulunmayı amaçlayan Program, sosyal sorunları mercek altına alan ve diyaloğu teşvik eden kültürel projeleri destekliyor.
7 Mart – 11 Nisan 2022 tarihleri arasında açık olan çağrıya toplam 264 başvuru gerçekleşti. CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı ekibi tarafından, Yerel Projeler Hibe Programı’nın koşullarını sağlayan, başvuru belgelerinin tümünü dolduran başvurular teknik değerlendirme sonucunda bağımsız jüri üyelerine iletildi. Başvurular, bağımsız jüri ekibi, araştırmacı ve küratör Eylem Ertürk, sivil toplum uzmanı Hamit Levent Evci ve Goethe-Institut İstanbul Kütüphane Müdürü Sanem Yardımcı tarafından değerlendirilerek destek verilecek projeler belirlendi.
Desteklenen Projeler
Liste proje başlığı, yürütücü kurum/kişi adı ve başvuru/faaliyet şehrini içerir, proje adına göre alfabetik olarak hazırlanmıştır.
- -29 Gençlik Kampı
Türkiye Genç Barış İnşacıları İnisiyatifi
Diyarbakır, Mardin - Aile Albümü
Asya Leman S.
İstanbul, Çanakkale, İzmir, Manisa - Animasyon Dünyasına Yolculuk
Önce Çocuklar Derneği
Diyarbakır - Aşırı Ciddi Kimselerle Kültür Sanat Sohbetleri
Tuğçe Yılmaz
İstanbul - Bafê Köyünün Folklorik Öğelerinin Dijital Olarak Kaydedilmesi ve Yayınlanması
Veysel Vesek
Mardin, Şırnak - Benim Hayatım
Tahsin Özmen
Şırnak - Berban
Nursel Doğan
Muğla, Diyarbakır - Bergama'dan Efes'e Erişilebilir Belgesel
Herkes İçin Turizm Derneği
İzmir - Beyaz Perde Köy Meydanlarında
Batman Yeni Sinema Kolektifi
Batman - Bir Göçebeler Ulusu Tasarlamak
OPUS XI
Eskişehir - Çanax
Sevim Kaplan Akan
Mardin - Dilimiz, Değerlerimiz Kaybolmasın
Serdar Albayrak
Rize - Disyon Sanat
Gözde Mutluer
Çevrim içi, İstanbul - Herkes için Müzik
Vezirköprü Kadın Orkestrası
Samsun - Heterotopia
Emre Burhan, Hilal Sevlü
Gaziantep - KızBaşına Sanat Galerisi Feminist Sanat Tarihi
KızBaşına
Ankara - Kuşlar
Gamze Tanrıvermiş
Trabzon - Pandemiye İnat Yaşasın Sanat
Mersin Alzheimer Derneği
Mersin - Pazar Sineması
Rojin Aslan Vesek
Mardin - Şehir ve Mesih
Aylin Kuryel
İzmir - Sinema Birleştirir
İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği
İzmir - Suyun Peşinde İstanbul
Şehir Dedektifi İnisiyatifi
İstanbul - Tenedos’tan Bozcaada’ya Bağcılık
Mustafa Dermanlı
Çanakkale - Yeryüzü Sineması
Roof Coliving (Birlikte Yaşam ve Sosyal Tasarım Derneği)
İzmir, Adana
Gelecek Açık Çağrılar
CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, Türkiye’de kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projelere destek sağlıyor. Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan programdan sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler, sanatçılar, kâr amacı gütmeden proje üretmek isteyen tüm kişi, kurum ve girişimler yararlanabiliyor.
CultureCIVIC, Mart 2025’e kadar, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme” ve “Sanatsal Üretim” başlıklı farklı ihtiyaçlara yönelik dört farklı hibe programıyla toplam 14 açık çağrı yaparak 200’ün üzerinde projeye 1.6 Milyon avroyu aşkın destek sağlayacak.
CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı 2022 yılı içinde üç açık çağrı daha yapacak. Yerel Projeler Hibe Programı’nın üçüncü açık çağrısı için başvurular 27 Haziran’da başlayacak. Kentler Arası Ağ Geliştirme ve Yapısal Destek Hibe Programları’nın ikinci açık çağrı dönemi ise Ağustos ve Ekim aylarında başlayacak. 2022 yılına ait açık çağrı takvimine ve başvuru rehberi ile başvuru formlarına sitemizden ulaşılabiliyor.
Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında başvuruda bulunan projeler değerlendirilirken hak temelli faaliyetleri destekleyen; farklı etnik, dinî, dilsel geçmişe sahip aktörleri bir araya getiren; cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ hakları, sosyal uyum, insan hakları, ifade özgürlüğü ve çocuk hakları gibi konulara odaklanan faaliyetlere öncelik veriliyor.