Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Roman gibi Kentsel Dönüşüm

Kasım 2022 – Haziran 2023
Turgutreis Mahallesi/MERSİN

Roman gibi Kentsel Dönüşüm projesi, Romanların yoğun olarak yaşamakta oldukları Mersin'in Turgutreis Mahallesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin Romanların kendi kültürlerini, yaşam tarzlarını göz önünde bulundurmadan gerçekleştirilmesini engellemeyi ve bir karşı bir duruş sergilemeyi amaçladı.

Roman Gibi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temeli AKROMFED’in Roman vatandaşlara yönelik planlanan kentsel dönüşüm projesinde sürecin Roman vatandaşlar açısından sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi talebiyle Mersin Üniversitesi, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Mersin Şubesi, Şehir Plancıları Odası, Türkiye Barolar Birliği, Akdeniz ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri ziyaret edilerek çalışmalar yapıldı. Kentsel dönüşüme karşı olmayan ve yerinde, Roman kültürüne uygun bir dönüşüm talep eden Roman vatandaşlar; hazırlanan imar planının iptali için itiraz davası açtı.

Roman Gibi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin proje ekibi, Federasyonun yönetim kurulu adına Ali Daylam, proje koordinatörü olarak Mersin Üniversitesi Psikoloji son sınıf öğrencisi Sudem Nur Turan, proje danışmanı olarak da Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Mersin İl Temsilcisi Gültekin Hakan Koçman'ın katılımıyla oluşturuldu. Proje, 1 ay hazırlık,  1 ay raporlama ve 4 ay da etkinlik faaliyetleri olmak üzere 6 aylık süreci kapsadı.

Hazırlık sürecinde projenin birlikte yürütüleceği ve destekleri görülmek istenen paydaşlar ve istişare kurulu ile toplantılar yapılarak projenin gerekliliği, önemi, faaliyetleri, yapılması planlanan kentsel dönüşüm ile ilgili süreç, kentsel dönüşümün ne ifade ettiği ve romanlar açısından dezavantajları, başka yerlerde yapılmış olumlu ve olumsuz örnekler ve bu dönüşümün nasıl halka uygun yapılabileceğine yönelik konulara yer verildi.

20 Ocak 2023 tarihinde projenin açılışı gerçekleştirildi. Daha önceki yıllarda yıkılan Roman mahallesindeki tarlaya istişare kurulu ve proje ekibiyle beraber gidilerek gül bırakıldı. Ardından Proje
açılışının gerçekleştiği alana gelinerek basın açıklaması yapıldı. Konser eşliğinde Profesör Dr. Nurseren Tor ile beraber mahalledeki duvarlar boyandı ve düzenli olarak her haftasonu Federasyonun Roman gençlerden oluşan orkestrası eşliğinde bir şenlik havasında Profesör Dr. Nurseren Tor ile mahalledeki duvarlara büyük boyutlu resimler yapılmaya devam edildi. Roman çocuklar da resim çalışmalarına  destek verdi.

Projede yer alan tiyatro etkinliği için Balıkesir Bandırma’dan gelen Tiyatro Çağdaş oyuncuları Kentsel Dönüşüm isimli oyunlarını sergileyerek kentsel dönüşümün Romanlar açısından doğuracağı mağduriyetlere vurguda bulundu. Fotoğraf atölyesinde Roman çocuklara fotoğraf makinesinin nasıl kullanılacağı gösterildi ve çocuklara serbest bir şekilde fotoğraf çekebilmeleri için olanak sağlandı.

Projenin ikinci yarısında Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu'na bağlı Romanların Sesi radyosunda kentsel dönüşümle ilgili radyo programlarına başlandı. Kentsel dönüşüm ile ilgili bir sempozum yapıldı. Sempozyuma Roman vatandaşlar, kamu kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri katıldı.
Romanların Kültürlerine ve yaşam tarzlarına uygun nasıl bir kentsel dönüşüm uygulanacağından, Romanlara uygun evlerin nasıl inşa edileceğinden  Romanların kültürüne uygun ev yapmak için nasıl kaynak yaratılacağından ve Romanların kentsel dönüşüm sonrası nasıl istihdam edileceği konuları ile ilgili konuşmalar ve sunumlar gerçekleştirildi.

Turgutreis Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların açtığı itiraz davası kazanıldı.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu 2008 yılında Romanların çeşitli alanlardaki problemlerini çözmek ve Roman kültürünü koruyup gelecek nesillere aktarmak için 5 derneğin bir araya gelmesi ile kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Federasyon kurulduğu günden itibaren yerel, ulusal ve uluslararası otoriteler ile işbirliği içerisinde Romanların sorunlarını çözmek için pek çok çalışmalar yapmış, pek çok platformda da Romanların hak savunuculuğu rolünü üstlenmiştir. Federasyonumuz kuruluşunda faaliyet alanlarını şöyle belirlemiştir;

  • Romanların eğitim, istihdam, barınma, sağlık ve haklara erişimi konularında Romanları destekleyen faaliyetler 
  • Türkiye Roman Hakları Forumu aracılığıyla Türkiye’deki Roman politikalarının belirlenmesi için yapılan savunuculuk faaliyetleri

AKROMFED ulusal ve uluslararası hibe programlarından kazandığı hibelerle bu alanlarda pek çok proje gerçekleştirmiştir ve bu alanlarda geniş bir deneyim sahibi olmuştur.

Bu sayfa 19 Ocak 2023 tarihinde yayına alındı.