Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Sinemanın Görünmez Kadınları

Kasım 2023 - Kasım-2024
KONYA

Sinemanın Görünmez Kadınları, kadın film arşivlerini dijital ortamda bir araya toplayarak  kadın yönetmenlerin Türk Sineması tarihindeki varlıklarını temellendirmeyi amaçlıyor. Kadın yönetmenlerin filmlerini ve kadın odaklı filmleri kategorileştirerek ve filmlerin kısa tanıtımlarını sunarak, kadınların sinemadaki tarihini herkes için görünür kılmayı hedefliyor. Projenin film arşivciliğini ve dijital teknolojileri bir araya getirmesi yeni anlamlar içeriyor. Bunlardan en önemlisi proje Türk Sinemasındaki kadının emeği üzerine, şimdi ve gelecek nesiller için topluma açık yeni çıktılar üreten bir bellek çalışması niteliğindedir. Ayrıca proje kadın filmleri tarihini daha geniş kitlelerin dikkatine sunmayı amaçlayan bir dizi etkinliği de içeriyor. İlk olarak web sayfasında feminist film tarihi ile ilgilenenlerin bilgi birikimlerini test edebilecekleri online bilgi yarışması tasarlanacak. Projenin son aşamasında ise arşiv çalışmasının tamamını kitap olarak yayınlanacak. Matbu yayın ile hem akademi hem toplum hem de sinemaseverler için Türk Sinemasındaki kadının yaratıcı süreçlerdeki konumu ile ilgili temel bir referans noktası oluşturmak hedefleniyor. Umarız, kadınların film endüstrisindeki konumu hakkında daha fazla şey öğrenmeyi uman herkes için dijital bir veri tabanı kaynağı haline gelir!

Yasemin Özkent

Yasemin Özkent 1987’de Gaziantep’te doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Lisans programından 2011 yılında mezun oldu. 2009-2010 yıllarında Marmara Üniversitesi İletişim Koordinatörlüğü’nde çalıştı. 2010-2011 yıllarında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda kültür sanat programı sunuculuğu yaptı. 2014 yılında yüksek lisansını, 2019 yılında ise doktorasını tamamladı. Doçentlik unvanını 2022 yılında İletişim Çalışmaları Bilim/Sanat alanında aldı. Özkent, iletişim çalışmaları, toplumsal cinsiyet, yeni medya, televizyon dizileri, medya araştırmaları ve psikanalitik kuram konuları üzerine çeşitli uluslararası makaleler yayınladı. Uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış makalelerinin önemli bir kısmı TÜBİTAK uluslararası bilimsel yayınları teşvik ödülüne layık görüldü. PLOS ONE dergisinin (SSCI-Q1) akademik editörlüğünü yürüten Yasemin Özkent, çeşitli uluslararası saygın dergilerin bilimsel hakemliğini yapmaktadır. Halen Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde sinema, toplumsal cinsiyet, yeni medya ve televizyon üzerine çalışmalarına devam etmektedir.

Bağlantılar:

https://www.instagram.com/yasminozkent/

https://twitter.com/TSKFArsiv

Bu sayfa 8 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.